Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

08. 10. 2010.

EU i SE protiv smrtne kazne

Brisel -- Evropska unija i Savet Evrope zatražili su danas,da smrtna kazna bude ukinuta na celom svetu, bez obzira na okolnosti.

U saopštenju povodom predstojećeg evropskog i svetskog Dana protiv smrtne kazne - 10. oktobra se navodi da je "smrtna kazna je surova i neljudska".

„Ona skrnavi ljudsko dostojanstvo i osnovna ljudska prava na kojim se zasnivaju naše dve organizacije", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i Saveta Evrope.

Ove dve organizacije upozoravaju da nijedan pravosudni sistem nije nepogrešiv i da je, u slučaju smrtne kazne, eventualnu počinjenu nepravdu nemoguće ispraviti.

Zbog ovoga, moramo nastaviti da objašnjavamo zbog čega je smrtna kazna pogrešna i zbog čega buduće generacije zaslužuju da žive u svetu oslobođenom ovog vida kažnjavanja, dodaje se u saopštenju.

Iako smrtna kazna nije de jure ukinuta na čitavom evropskom prostoru, nijedna od članica EU ili Saveta Evrope nije od 1997. godine primenila ovaj vid kažnjavanja, a posebno se pozdravlja činjenica da je Ustavni sud Ruske Federacije doneo odluku prema kojoj se smrtna kazna ne može izreći niti primeniti ni u jednom slučaju u toj državi.

Jedina država u Evropi koja još uvek praktikuje smrtnu kaznu jeste Belorusija, i ove dve organizacije ponovile su poziv Minsku da prekine sa tom praksom.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton takođe je, u zasebnom saopštenju, osudila izvršavanje smrtne kazne u mnogim svetskim državama, ali je ukazala na činjenicu da se broj država u kojima je ova praksa obustavljena sve veći.

Smrtna kazna praktikuje se danas u 58 država, ali je ovaj vid kažnjavanja u protekloj godini upotrebljen u samo 18 država, među kojima po broju pogubljenja prednjače Kina, Iran, Irak, Saudijska Arabija i SAD.

Nema komentara.

Ostavi komentar