Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

08. 10. 2010.

Izvor: Beta

Tetovo: Skup podrške Haradinaju

Skoplje -- Oko 2.000 Albanaca protestovalo je u centru Tetova, tražeći oslobođanje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je u Hagu optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Pokrovitelj protesta je gradonačelnik Tetova Sadi Bedžeti koji je iz opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA). Skup je organizovalo 40 nevladinih organizacija i Islamska verska zajednica Makedonije (IVZ).

Učesnici skupa su zatražili oslobađanje Haradinaja.

"Ovo je solidarni skup, inicijativa je humana što znači da smo solidarni s bivšim premijerom Kosova koji je po drugi put u Haškom sudu", izjavio je Valon Bela iz nevladine organizacije "Realiteti".

"Smatramo da je isto tako neophodno da se Albanci udruže i da dokažu da veruju da je Haradinaj nevin. Apelujemo na Haški tribunal da ga puste što brže da se vrati svojoj porodici i narodu Kosova", dodao je Bela.

Prema njegovim rečima, ovaj protest ima podršku svih partija Albanaca u Makedoniji i pored toga što je protest podržala samo DPA i Islamska verska zajednica.

Vladina Komisije za odnose sa verskim zajednicama navela je da je mešanje IVZ u proteste kršenje zakona i da se IVZ meša u političku odluku druge države.

Novo suđenje Haradinaju, optuženom za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu 1998, počeće pred Tribunalom u Hagu iduće godine.

Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu izrečenu u aprilu 2008, kojom je Haradinaj oslobođen krivice, apelaciono veće Tribunala naložilo je krajem jula da suđenje Haradinaju bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Haradinaja je Euleks uhapsio 21. jula u Prištini, dan pre izricanja žalbene presude. Zahtev Haradinaja da bude pušten na slobodu do novog suđenja, Tribunal je nedavno odbio.

Nema komentara.

Ostavi komentar