Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

08. 10. 2010.

Izvor: Fonet/Beta

EP: BiH i Albanija bez viza

Brisel -- Evropski parlament podržao je predlog za ukidanje viza građanima BiH i Albanije do kraja 2010. godine.

EP time je uvažio inicijativu Evropske komisije, koja je u maju zaključila da su te dve zemlje ispunile neophodne uslove za stavljanje na belu šengen listu.

Predlog poslanice Tanje Fajon prihvatilo je 538 poslanika, 47 ih je bilo protiv, a 41 uzdržanih.

Evropska komesarka za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesilija Malstrom ukazala je na napredak koji su BiH i Albanija ostvarile uvođenjem bezbednih biometrijskih pasoša, nadzorom granica i jačanjem osposobljenosti za bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evropska komisija, prema njenim rečima, stavlja do znanja i da to znači odgovornost vlasti dveju zemalja da ne dozvole da se sloboda putovanja u Uniju zloupotrebljava za traženje azila i ostanak duže od tri meseca u "šengenskim zemljama" EU.

Šef delegacije EP za odnose s Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom Eduard Kukan podržao je ukidanje viza za BiH i Albaniju, naglasivši da je sloboda putovanja jedno od temeljnih prava.

Neki poslanici su se osvrnuli na primedbe Francuske i još nekih članica EU da će za odluku Saveta ministara EU za ukidanje viza tim dvema zemljama biti potrebne dodatne bezbednosne garancije i potpuni stalni uvid u to kako se sva tehnička merila poštuju.

Navedeno je da će očigledno neke članice EU tražiti dopunske dokaze da nema opasnosti od "uvoza" ilegalnih imigranata i organizovanog kriminala u Uniju kad državljani BiH i Albanije dobiju slobodu za putovanje u Evropu.

Na to je u raspravi uzvraćeno da su stručnjaci Evropske komisije utvrdili da su sva bezbednosna merila ispunjena, pa zato Francuska ne treba da sumnja da je ukidanje viza "diplomatski poklon".

Polemika o šerijatu, Kosovu...


Natali Grizbek iz grupe liberala u EP je primetila da kriminalci prelaze granice i bez viza, pa zato to treba omogućiti i običnim ljudima.

Ona je zahteve više poslanika da se osmisli i način kako bi Kosovo uživalo ovakvu olakšicu podržala, ali je navela da to ne sme značiti da se posredno priznaje nezavisnost Kosova.

Čarls Tanok iz grupe konzervativaca je upozorio da oko Kosova još ima previše pitanja oko organizovanog kriminala i bezbednih dokumenata.

Mario Borgezio iz grupe Slobodnih demokrata je predočio da će poslanici te grupacije biti protiv usvajanja izveštaja zato što na Kosovo nisu vraćeni i integrisani na hiljade Roma koji su sad u Nemačkoj.

Izvesna polemika se razvila oko tvrdnji da se preko BiH, Albanije, Kosova na mala vrata uvozi islamski šerijat u EU, uz stav većine da za to nema dokaza.

Britanski poslanik Filip Klejs je rekao da su neke zemlje regiona legla organizovanog kriminala, a prema podacima policijskih i pravosudnih tela EU iz maja ove godine, preko njih se masovno švercuju droge, oružje, imigranti, organizuje prostitucija, a posebno albanska mafija krijumčari ljude i heroin.

Grčki poslanik Jorgos Papanikolau je upozorio da se mora strogo paziti na ileganu imigraciju i naveo podatak da preko grčko-albanske i grčko-makedonske granice u Evropsku uniju stiže 34 odsto ilegalnih imigranata.

Viktor Boštinaru je rekao da ukidanje viza Albaniji nikako ne sme da bude podrška vladi u Tirani, koja je veoma korumpirana i nije ostvarila nikakav napredak. On je naveo da će među zemljama članicama s tim u vezi biti primedbi.

U zaključku je evropska komesarka Sesilija Malmstrom navela da se podrškom EP za ukidanje viza šalje jaka poruka Savetu ministara EU da su uslovi ispunjeni.

"Kosovo treba učini mnogo više i kad tamo budu spremni ući ćemo u dijalog s njima", rekla je ona.

Nema komentara.

Ostavi komentar