Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

08. 10. 2010.

Izvor: B92

Kineskom disidentu Nobel za mir

Oslo -- Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je kineski disident Liu Siaobo iz Kine, saopštio je Nobelov komitet.

Poznati borac za ljudska prava, pesnik i profesor književnosti Liu Siaobo osuđen je prošle godine na 11 godina zatvora zbog protivdržavnih aktivnosti.

Više od 120 univerzitetskih profesora, pisaca i advokata, mahom Kineza, pokrenulo je peticiju Nobelovom komitetu da Liu dodeli prestižnu nagradu.

U odluci Nobelovog komiteta je istaknuto da se nagrada za mir dodeljuje Liu "za njegove trajne i nenasilne napore u korist ljudskih prava u Kini".

Kina je u prvim reagovanjima optužila Nobelov komitet u Oslu da je postupio suprotno ciljevima osnivača nagrade Alfreda Nobela" donevši odluku koja je u Pekingu ocenjena kao sramotna, jer je dodeljena "kriminalcu".

Odluka je sramotna za sam pojam nagrade za mir, rečeno je u saopštenju portparola kineskog Ministarstva spojnih poslova Ma Džaosju, postavljenom na veb-sajtu ministarstva.

Norveški ministar spoljnih poslova Jonas Gar Stere je rekao u Oslu da se nada da odluka Nobelovog komiteta za mir neće ugroziti odnose Norveške i Kine, naglašavajući da je komitet nezavisan od vlade.

Šef norveške diplomatije je priznao da "nije tajna da je Kina već godinama upozoravala da bi dodela nagrade za mir kineskom disidentu izazvala negativne reakcije".

Norveški premijer Jens Stoltenberg je u posebnom saopštenju naglasio da "Norveška ima dobru i ekstenzivnu saradnju s Kinom" i to "u svim oblastima u kojima postoje veze izmedju dve zemlje", kao i da su "diskusije o ljudskim pravima deo tih odnosa".

Nema komentara.

Ostavi komentar