Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

09. 10. 2010.

Izvor: Beta

Evakuacija zbog drugog talasa mulja

Budimpešta -- Mađarske vlasti, zbog straha od drugog talasa izlivanja otrovnog mulja, jutros počele evakuaciju sela Kolontar koje je već stradalo u toj ekološkoj katastrofi.

Otrovni crveni mulj iz fabrike aluminijuma probio je 4. oktobra nasip, preplavio 280 kuća i uništio život na prostoru četiri mađarske opštine oko mesta Ajka.

 

U najvećoj ekološkoj katastrofi koja je pogodila Mađarsku u njenoj istoriji, do sada je stradalo sedam osoba.

 

Prema izjavama stručnjaka, nasip koji obezbeđuje jedan od rezervoara fabrike je oštećen i postoji opasnost od novog izlivanja otrovnog crvenog mulja.

 

"Evakuacija Kolontara je započela jutros u 6.00, kada smo otkrili da je došlo do oštećenja nasipa kod rezervoara 10", rekao je portparol službe za vanredne situacije Tibor Dobson, dodajući da je odluku doneo ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter na sastanku kriznog štaba koji je održan rano jutros.

 

"Ako bude potrebno, evakuisaćemo i stanovnike susednog sela Devešet", dodao je on.

 

Oko 800 stanovnika sela Kolontar jutros je autobusima počelo da napušta selo, a mesto nesreće su prinuđeni da napuste i domaći i strani novinari.

 

Sela Kolontar i Devešer su najviše pogođena izlivanjem mulja.

 

Dobson je ranije izjavio da je ceo ekosistem reke Marcal, pritoke Dunava, koja je direktno pogođena izlivanjem otrovnog mulja, uništen zbog zagađenja.

 

Orban: Zid rezervoara će verovatno popustiti

 

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će severni zid rezervoara fabrike za preradu aluminijuma na zapadu Mađarske, iz kojeg je u ponedeljak iscureo hemijski otpad, verovatno, popustiti i da bi moglo da dođe do novog izlivanja otpada koji je gušćeg sastava od prethodnog.

 

Premijer je istakao da je u selu Kolotar, iz kojeg je jutros evakuisano stanovništvo, u toku izgradnja brane, dok su stanovnici obližnjeg mesta Devečera, koji bi, takođe, mogli da budu evakuisani u narednih nekoliko sati, zasad, bezbedni.

 

On je kazao da bi tako moglo da se izlije još 500.000 kubnih metara crvenog otrovnog mulja, a da bi ova supstanca bila gušća od korozivne materije koja se u količini od oko milion kubnih metara prethodno izlila i stigla do okolnih sela.

 

Premijer je rekao da je izlivanje toksičnog otpada moglo da se spreči i da će se primeniti najstrože mere kako se ništa slično ne bi ponovilo.

Nema komentara.

Ostavi komentar