Naslovna  |  Info  |  Svet  |  Zaustavljanje političke krize u Makedoniji uslov za EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

12. 05. 2015. Skoplje

Izvor: Tanjug

Zaustavljanje političke krize u Makedoniji uslov za EU

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl kaže da je zaustavljanje političke krize i nasilja u Makedoniji uslov da ta zemlja ove godine dobije pozitivan izveštaj o mogućem početku pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU).

Vajgl je Slovenačkoj televiziji rekao iz Brisela da očekuje da će EU sledećih dana konkretizovati ono što može da ponudi Makedoniji kako bi stabilizovala stanje, ali da makedonske vlasti moraju konstruktivno rešavati političku krizu, koja je kulminirala terorističkim napadom u Kumanovu, i pokazati "inkluzivnost" prema makedonskim Albancima.

Ocenio je da je Kumanovo za incident izabrano zbog blizine srpske i kosovske granice i zbog većeg udela albanskog stanovništva u tom gradu.

Vlasti nisu reagovale pravovremeno

On je dodao da bi žrtava u toj tragediji, u kojoj je ubijeno osam policajaca i 14 napadača Albanaca, verovatno bilo manje da su makedonske vlasti uvažile upozorenja koja su dobijali i da su reagovali pravovremeno.

Vajgl je rekao da je teroristički "incident u Kumanovu" samo "vrh ledenog brega" političke krize koja u Makedoniji traje već duže.

Zaustavljanje političke krize i nasilja uslov je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Vajgl.

Dodao je da bi u suprotnom podrška Brisela Makedoniji mogla izostati, kao i podrška Evropskog parlamenta (EP) nakon što je devet godina uzastopce donosio pozitivne godišnje izveštaje o napretku te države, upozorio je Vajgl

Nema komentara.

Ostavi komentar