Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

18. 05. 2015. London

Izvor: Tanjug

Škotska će tražiti novi referendum o nezavisnosti

Škotska će tražiti još jedan referendum o nezavisnosti ukoliko London ne da veća ovlašćenja Edinburgu, poručila je predsednica škotske vlade Nikola Sturdžen britanskom premijeru Dejvidu Kameronu.

Izvor blizak Sturdženovoj rekao je za list da je ona sastanak s Kameronom u petak iskoristila da mu kaže da će on lično biti odgovoran za drugi referendum o nezavisnosti Škotske ukoliko London ignoriše zahteve Edinburga, preneo je "Sputnjik".

Prema pisanju lista, Kameron je odbio zahtev Sturdženove, rekavši da sudbina Škotske zavisi od oba lidera.

Kako je ranije preneto sa njihovog sastanka, Kameron je rekao da će razmotriti davanje većih ovlašćenja Škotskoj, ali nije se saglasio sa zahtevima Sturdženove da tom delu Britanije da punu fiskalnu autonomiju.

Kameron i Sturdženova su se sastali u Edinburgu prvi put nakon prošlonedeljnih britanskih parlamentarnih izbora, na kojima je Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je naklonjena nezavisnosti zemlje, osvojila dosad nezabeleženu pobedu.

Škotska ima svoj parlament i vladu, u čijoj su nadležnosti, između ostalog, zdravstvo, pravda i obrazovanje, ali ne i oblasti odbrane, imigracione i fiskalne politike.

Kameron je obećao da će do kraja meseca biti uvedene promene u pravnom sistemu, koje bi omogućile Škotskoj vladi da kontroliše nivo poreza na dohodak i neka od socijalnih davanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar