Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

13. 10. 2010. Izvor:Beta

Deveta žrtva otrovnog mulja

Budimpešta, Vesprem -- U bolnici u Ajki preminuo je jedan stariji meštanin obližnjeg Kolontara, čime se broj žrtava lavine mulja u Mađarskoj popeo na devet.

Četri blatom ugušene osobe su pronađene 4. oktobra kada se otrovni mulj sručio po Kolonratu, Devečeru i Šomlovašarhelju.

Dve žrtve su otkrivene nekoliko dana kasnije, dok su tri lica naknadno preminula u bolnicama u Ajki i Vespremu od posledica dodira sa snažno alkalnom smesom.

U čišćenje tri ugrožena naselja do sada je utrošeno oko 500 miliona forinti, ili blizu dva miliona evra, ali će ukupne štete biti znatno veće, saopštio je danas vladin poverenik Đerđ Bakondi, koji će u naredne dve godine rukovoditi u međuvremenu nacionalizovanim MAL-om.

Prema njegovim rečima, fabrika sa 1.100 radnika, koja se bavi preradom i prodajom aluminijuma, mahom za inostrano tržište, nastaviće s radom u četvrtak ili petak.

Sud oslobodio šefa fabrike iz koje se izlio otrovni mulj

Sudija u mađarskom gradu Vespremu odlučio je da odbaci tužbu protiv Zoltana Bakonija, šefa mađarske kompanije povezane š izlivanjem otrvnog crvenog mulja, i potom ga oslobodio iz pritvora, rekao je advokat odbrane.

Advokat Janoš Banati rekao je da je sudija gradskog suda Vesprema doneo odluku pošto tužioci nisu uspeli da dokažu optužbe.

Sud je zasedao da bi razmotrio optužbe za nemar zasnovane na sumnji da Bakoni nije u dovoljnoj meri pripremio upozorenja za slučaj opasnosti, kao i planove za reagovanje u slučaju nesreće poput izlivanja otrovne materije.

Oko 700.000 kubnih metara otrovnog mulja i vode izlilo se 4. oktobra iz napuklog rezervoara fabrike aluminijuma u mestu Ajka, kojom je rukovodio Bakoni, posle čega je život izgubilo devet ljudi i naneta ogromna ekološka šteta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije