Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

14. 10. 2010.

Svi rudari izvučeni na površinu

Spasilačke ekipe u Čileu su uspešno okončale operaciju spašavanja rudara koji su više od dva meseca proveli zarobljeni ispod zemlje

Poslednji od ukupno trideset trojice rudara izvučen je na površinu rudnika San Hoze u pustinji Atakama uz pomoć specijalne kapsule koja ga je podigla na površinu sa dubine od više od 600 metara.

Poslednji rudar je Luis Urzua, šef smene koji je u najtežim trenucima pokazao izuzetne liderske sposobnosti.

Prvih 17 dana nakon odrona kamena u rudniku, koji je blokirao tunele za izlazak iz okna, zarobljeni rudari su bili potpuno odsečeni od sveta i nisu znali da li će biti spašeni. Luis Urzua ih je bodrio i organizovao. Rudari su uspeli da to vreme prežive na zalihama koje bi u normalnim uslovima trajale svega 48 sati.

I Luisa Urzuu je, kao i sve ostale rudare, na površini dočekalo slavlje. Zagrlili su ga i članovi porodice i spasioci i predsednik Čilea Sebastijan Pinjera. Potom su svi zajedno otpevali čileansku himnu.

Slavlje

U obližnjem gradu Kopjapu, gde živi većina spašenih rudara, u toku je veliko slavlje na ulicama.

Čileanski ministar zdravlja je rekao da svi rudari imaju ozbiljne zubne infekcije. Neki imaju i probleme sa očima, što je rezultat dugog vremena provedenog ispod zemlje.

Jedan od rudara je oboleo od upale pluća, ali nije ni u kakvoj zdravstvenoj opasnosti.

Ministar zdravlja je rekao da izgleda da su svi rudari u daleko boljem zdravstvenom stanju nego što se očekivalo.

Novi početak za Čile

Čileanske vlasti su spašavanje rudara odredile za svoj prioritet

Predsednik Čilea  rekao je kako veruje da će uspešno spašavanje rudara promeniti imidž Čilea u svetu.

Sebastijan Pinjera je rekao da se nada da će ljude širom sveta Čile ubuduće asocirati na zajedničke nacionalne napore da se pomogne rudarima, a ne na dugi niz godina vojne diktature.

G. Pinjera je rekao da je odlučan u nameri da promeni standarde bezbednosti u rudarstvu, kako bi zaštitio živote čileanskih rudara.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar