Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

09. 08. 2016. Sankt Peterburg

Izvor: B92

Danas dugo očekivani susret Erdogana i Putina

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastaće se u Sankt Peterburgu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je najavio da želi da resetuje odnose sa Rusijom i da zvanična Ankara i Moskva krenu ispočetka i ponovo pokrenu saradnju u čitavom nizu sektora.

Erdogan je dao intervju TAS S-u uoči sastanka sa Putinom u Sankt Peterburgu, koji bi trebalo da okonča period visokih tenzija između dve zemlje, uzrokovanim turskim obaranjem ruskog vojnog aviona u novembru prošle godine, preneo je Rojters.

Predsednik Turske je u intervjuu više puta Putina nazvao dragim i poštovanim Vladimirom, kao i prijateljem. 

"Čini mi se da bi ova poseta mogla da bude prekretnica u našim bilateralnim odnosima i prilika da ponovo krenemo ispočetka", rekao je Erdogan. 

AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vreme sve napetijih odnosa Turske sa njenim tradicionalnim saveznicima u SAD i Evropi, nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. jula. 

Agencija naglašava da će poseta šefa turske države Sankt Peterburgu i razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča, tokom kojeg je grupa odmetnutih turskih vojnih oficira pokušala da preuzme vlast korišćenjem borbenih aviona, helikoptera i tenkova u noći punoj nasilja tokom koje je stradalo više od 270 ljudi. 

AP ocenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateskim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao oko sedam meseci - ruska zabrana prodaje turističkih paket aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali su bolan udarac toj mediteranskoj zemlji, a i Moskva je platila cenu pošto su projekat ruskog gasovoda ka Turskoj i drugi unosni poslovi odloženi u stranu. 

Uoči posete Rusiji, Erdogan je intervjuu TAS S-u optužio Zapad da koristi duple standarde u odnosu i na Tursku gleda sa predrasudama. 

"Ovo će biti istorijska poseta, novi početak. Verujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno", rekao je Erdogan za TAS S, a preneo Rojters.

Nema komentara.

Ostavi komentar