Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

23. 03. 2017. London

Izvor: N1

Nakon napada: Racija u Birmingemu, nekoliko uhapšenih

Britanska policija u noći na četvrtak izvršila je pretres jedne kuće u Birmingemu i uhapsila nekoliko osoba u vezi s napadom počinjenim u sredu u Londonu, objavila je televizija Sky News.

Policija je kazala da veruje kako zna identitet napadača, ali da zasad ne želi s imenom da izlazi u javnost. Naglasila je kako pretpostavlja da se radi o delu islamskog terorizma. 

"Neću govoriti o identitetu napadača (...), ali pretpostavljamo da je reč o islamskom terorizmu", rekao je Mark Rouli iz protivterorističke policije u sredu uveče.

BBC je javio da je napadač navodno unajmio vozilo u Birmingemu.

Policija je takođe rekla da je potvrđeno da je u napadu bilo pet žrtava - dve na mostu po kojem je napadač jurio automobilom, policajac koji je izboden pred parlamentom i napadač, dok za petu žrtvu još uvek nije poznato na koji je način izgubila život.

Građani Londona su u četvrtak ujutro upozoreni da pri odlasku na posao izbegavaju područje Vestminstera jer bi neke ulice još uvek mogle biti zatvorene.

Četrdesetak osoba je povređeno, među kojima i tri policajca.

Među povređenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petoro Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu. Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. jula 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Kaide, u kojima je u londonskom gradskom prevozu poginulo 56 ljudi.

Svi britanski mediji u četvrtak pišu o napadu, a tabloid Daily Mirror  naziva ga "napadom na demokratiju".

"Građani Londona neće dopustiti da ih terorizam uplaši", poručio je londonski gradonačelnik Sadik Kan.

Nema komentara.

Ostavi komentar