Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

18. 10. 2010. Izvor:Beta

Organizovani kriminal donosi 85 milijardi evra godišnje

Organizovane kriminalne grupe zarade oko 85 milijardi evra godišnje u svetu, a trgovina drogom je najunosnija oblast, saopštila je u ponedeljak kancelarija UN za borbu protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala (UNODC).

Organizovani kriminal ojačao je do "svetskih razmera", ocenio je direktor te kancelarije Juri Fedotov u saopštenju povodom otvaranja sastanka Konvencije UN protiv transnacionalnog kriminala, kojom se obeležava 10 godina od usvajanja tog globalnog medjunarodnog instrumenta.

Trgovina kokainom i heroinom godišnje donese 105 milijardi dolara, ili više 75 milijardi evra, navodi se u godišnjem izveštaju UNODC, čije je sedište u Beču. Trgovina ljudima, imigrantima ili seksualnim radnicima, donese kriminalnim organizacijama skoro deset milijardi dolara ili sedam milijardi evra.

Fedotov je ocenio da Konvencija UN protiv transnacionalnog kriminala (Palermo konvencijam) koja ima za cilj lakšu saradnju zemalja na nivou policije i pravosudja u borbi protiv organizovanog kriminala, "moćan, ali ne dovoljno korišćen" instrument.

Nema komentara.

Ostavi komentar