Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

26. 03. 2018. Berlin

Izvor: Beta

Nemačka policija potvrdila da je uhapsila Pućdemona

Nemačka policija je potvrdila da je uhapsila smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona za kojim je Španija izdala poternicu.

Policija savezne pokrajine Šlezvig-Holštajn navela je da je Pućdemon uhapšen u blizini autoputa koji vodi iz Danske u Nemačku, navodi Asošiejted pres.


"Gospodin Pućdemon je trenutno u policijskom pritvoru", saopštila je policija i nije navela druge detalje.

Pućdemonov advokat Haime Alonso-Kueviljas izjavio je ranije danas da je nemačka policija uhapsila njegovog branjenika dok se vraćao iz Finske za Belgiju.

Pućdemon mesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, medju kojima je i Pućdemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije.

Sudija je izdao medjunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije, uključujući Pućdemona.

Prema španskom zakonu, za pobunu je predvidjena kazna do 30 godina zatvora.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnost, a potom je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. Na decembarskim izborima za parlament Katalonije separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu, ali od tada traju neočekivano dugi pregovori o novoj vladi, pa je Katalonija bez lidera gotovo pet meseci.

Nema komentara.

Ostavi komentar