Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

01. 10. 2018. Skoplje

Izvor: B92

"Jasno je da odluka nije doneta"

Predsednik Državne izborne komisije je potvrdio da nije postignuta neophodna izlaznost na referendumu u Makedoniji.

Oliver Derkovski je naveo da očekuje da će konačna izlaznost biti između 36 i 37 odsto.

"Jasno je da odluka nije doneta", rekao je Derkovski.

Građanska koalicija Most saopštila je da je izlaznost 36,6 odsto.

Na osnovu 85,71 odsto prebrojanih listića, "za" je glasalo 91,25 odsto izašlih, a "protiv" 5,82 odsto građana.

Prethodno je agencija AP prenela da je u centru Skoplja organizovano slavlje protivnika referenduma, na kom su se građani izjašnjavali o tome da li se zalažu za članstvo svoje zemlje u EU i NATO, uz prihvatanje Dogovora s Grčkom, koji predviđa promenu imena bivše jugloslovenske republike u "Republika Severna Makedonija".

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora i naveo da je to moguće ako opoziciona VMRO DPMNE "ne posluša glas naroda dat na referendumu" i ne podrži ustavne izmene za promenu imena države.

Lider najveće opozicione partije Hristijan Mickoski ocenio je da je referendum o promeni imena Makedonije bio neuspešan i da je "narod pokazao" da Dogovor sa Grčkom ne prolazi.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je građanima Makedonije koji su glasali na konsultativnom referendumu i dodao da od svih političkih lidera očekuje da poštuju tu odluku.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi i bivši premijer i predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, nisu mogli da glasaju na referendumu jer ih nije bilo u biračkom spisku.

Nema komentara.

Ostavi komentar