Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ergela Ljubičevo

Ergela Ljubičevo važi za jednu od najstarijih ergela u Srbiji (1853). Njen osnivač je bio knjaz Miloš Obrenović.

Pretpostavlja se i da je ergela nastala iz materinske ljubavi kneginje Ljubice za najstarijeg sina Milana, koji je često bio bolestan, želeći da stvori prebivalište daleko od gradske prašine. Tako je knjaz Miloš naredio da se čitav put od imanja do Požarevca zasadi hrastovima. Podignut je konak i nekoliko štala u kojima je knjaz držao svoje konje. To svoje imanje, na kome je nastala ergela, poklonio je državi. Ime Ljubičevu je dao knez Mihailo, u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu, suprugu knjaza Miloša.  Neretko je posetioci nazivaju "Oazom mira i tišine". Ergela je preživljavala život nacionalne istorije ali je uvek, posle teških dana dolazio period kada se ona iznova obnavljala. Početkom XX veka, ergela je izrasla u konjarsku instituciju evropskog ranga i imala je oko 500 grla plemenite rase.

Oni koji prvi put svrate do ergele Ljubičevo pruža im se prilika da mogu organizovano  da razgledaju ergelu, prikaze detalja iz programa Igara - Ljubičevski višeboj, da se provozaju fijakerom, upoznaju i razgledaju trofejne sale kao i da obiđu spomenik podignut u znak uspeha grla Ljubičevca. Naime, Ljubičevac je 1974. godine osvojio pobedu u sve tri klasne trke i triplu krunu.

Za ergelu Ljubičevo je vezana turističko-sportska manifestacija Ljubičevske konjičke igre koje se od 1964.godine  obično organizuju početkom septembra meseca. 

Tokom poslednjih godina Ergela je osvežena drugom fazom ozelenjavanja parka Knjeginje Ljubice, izvršena je i adaptacija, farbanje ograde i kapije, kupljeni su fijakeri, dresurna oprema, preuređena je i parkovska rasveta.

uto

23.02.

2016.

Wien [neregistrovani] u 16:13

Nastavite

U danasnjem prilogu RTSa,videla sam prilog o Ergeli Ljubicevo.Veoma mi je drago sto se radi na tome da ovo divno mesto ponovo ozivi ,na radost svih koji vole prorodu i ove divne plemenite zivotinje!Neka vas Bog blagoslovi!

Odgovori
sub

13.02.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:15

Veverice :)

Konjici 123 ;)

Odgovori
pet

15.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 22:16

Pozarevac

Vidite da propada ergela jadne zivotinje ima li neko malo mozga pa vratite DR JaNKOVICA VETERINARA KRETENI JEDNI.

Odgovori
uto

19.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:02

pozarevac

obnovili su demokrate na celu sa veterinarom jankovicem koji je ujedno bio i njihov veterinar za konje.

Odgovori
pon

13.05.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 23:56

Ergela Ljubicevo

nigde se ne pojavljuje ko je obnovio Ergelu i ko je ucesnik osnivanja LjKI 1964god?

Odgovori

Ostavi komentar