Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Etno park Tulba sa šatorom

Etno-park Tulba ili muzej pod otvorenim nebom je jedan od malobrojnih etno-parkova u Srbiji. Nalazi se na istoimenom prostoru iznad Požarevca. Na prostoru etno-parka, između ostalog, se nalazi okućnica, burnar sa vitlom, kuća brvnara (Melnica), kuća razbijenog tipa mesta (selo Makce kod Petrovca) iz osamdesetih godina 19. veka. U idejnom rešenju predvidjena je i izgradnja anfiteatra za scensko izvođenje različitih priredbi, nekolioko zanatskih radionica u funkciji održavanja starih zanata po kojima je ovaj kraj bio poznat-grnčarski, opančarski, sarački, kazandžijski i niz drugih interesantnih sadržaja.

U neposrednoj blizini  izgradjen je i Carski šatora, nalik onome u kome je 21. jula 1718. godine potpisan čuveni Požarevački mir. Toga dana zaraćene strane Austrija i Venecija sa jedne i Turska sa druge strane, uz posredovanje Engleske i Holandije, sklopile su primirje posle dvogodišnjeg ratovanja. Po mnogima bio je to najznačajniji događaj u Evropi u 18. veku.

Uređenje spoljnog prostora oko šatora još nije završeno, a tu su predviđeni jarboli za zastave zemalja učesnica, staze za šetnju, kamene klupe za odmor, tribine sa stotinak sedišta, igralište za decu, mesto za piknik pod nadstrešicom i drugi sadržaji namenjeni izletnicim i turistima.  

Nema komentara.

Ostavi komentar