Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljamo

12. 06. 2014.

Ostvari svoj san o letenju

Paraglajding klub „Beli orlovi“ iz Požarevca organizuje takmičenje u preciznom sletanju. Ovo je prvo medjunarodno takmičenje u paraglajdingu na ovim prostorima. O takmičenju, ali i sportu uopšte i aktivnostima kluba za Boom 93 govori sekretar PK "Beli orlovi" Ivan Nikolić.

Boom93: Od kada postoji paraglajding klub u Požarevcu?

Ivan Nikolić: Dobrivoje Djurić, poznat kao Djura optičar, 1993. godine je u okviru Aero kluba Požarevac osnovao sekciju za paraglajding. Tada je ovaj sport u Srbiji bio u povoju i nešto je ozbiljnije počelo da se dešava tek 1996. godine. U to doba je tridesetak pilota prošlo kroz sekciju. Bili su vidjeni na svim takmičenjima. Tek 2003. je na predlog Vazduhoplovnog saveza Srbije zvanično osnovan paraglajding klub „Beli orlovi“ sa sedištem u Požarevcu.

Boom93: Koliko je predrasuda a koliko istina da je bavljenjem paraglajdingom opasno?

Ivan Nikolić: Nekada je bilo opasno i bio je svrstan u ekstremne sportove, ali sa napretkom tehnologije postaje sve bezbedniji. Već 20 godina se radi na maksimalnom povećanju bezbednosti krila.

Boom93: Koliko je klub aktivan i koliko ima članova?

Ivan Nikolić: Trenutno u klubu ima 15-20 aktivnih pilota koji se takmiče i još 20-ak pridruženih i počasnih članova, pilota koji više ne lete iz fizičkih razloga.

Boom93: Koje su takmičarske discipline?

Ivan Nikolić: Postoje dve discipline: prelet i takmičenje u preciznom sletanju. Naš klub ima takmičare u obe discipline. Član „Belih orlova“ Milan Stević je prošle godine u avgustu, na poziv FAI organizacije, učestvovao na Svetskom kupu na Kopaoniku i našao se medju 165 najboljih pilota na svetu.

Boom93: Paraglajding je skup sport?

Ivan Nikolić: Paraglajding jeste veoma skup sport. Kompletna nova oprema košta oko 2500 evra. Medjutim, mi smo uvek otvoreni za nove članove, i neko ko želi da proba kako je leteti i da vidi hoće li se pronaći u paraglajdingu može uvek da dodje kod nas i da pozajmi opremu za probni let.

Osim toga, tri godine unazad grad Požarevac je prepoznao paraglajding kao vrlo atraktivan sport i disciplinu koja može da privuče dosta mladih, te smo dobili neku finansijsku podršku. Sport je praktično još uvek u povoju i u celoj Srbiji ima samo 200-250 pilota koji mogu da se takmiče.

Boom93: Kako se postaje pilot?

Ivan Nikolić: Postoji nekoliko škola u Srbiji – u Beogradu, Vršcu, Kraljevu i Nišu. Teoretska obuka obuhvata nekoliko predmeta poput meteorologije, dinamike fluida... Praktična obuka se radi sa instruktorima, a letovi se obavljaju uglavnom vikendom.

Boom93: Da li postoji neko ograničenje za bavljenje paraglajdingom?

Ivan Nikolić: Ovo je sport za sve od 7 do 77 godina. Naravno, fizičke predispozicije su važne. Znači, koordinacija pokreta i da li je neko dovoljno jak da podigne krilo. Imamo kolegu iz Beograda koji ima 64 godine i dalje je aktivan, a mladi Milan Stević je prvi put leteo sa 14 godina. Jednostavno, za bavljenje paraglajdingom je dovoljno da posedujete lekarsko uverenje kao za vozačku dozvolu B kategorije.

Boom93: Da li u okolini postoje tereni za letenje?

Ivan Nikolić: Imamo nekoliko terena: Zatonje, Krilaš kod sela Ćovdin i teren koji je nedavno naš klub registrovao, u Aljudovu, uz veliku pomoć Srbija šuma i Vazduhoplovnog saveza Srbije, a na kome ćemo narednog vikenda organizovati prvo medjunarodno takmičenje u paraglajdingu na ovim prostorima.

Boom93: Ovo takmičenje je jedan od načina da se popularizuje sport. Ko će se takmičiti, kada i gde?

Ivan Nikolić: Takmičenje je 14. i 15. juna u selu Aljudovu i to je takmičenje u preciznom sletanju. Već imamo najavu pilota iz Madjarske, Bugarske i oko 50 pilota iz srpskih klubova. U okviru takmičenja biće dosta pratećih sadržaja za čiju organizaciju su se pobrinule Turistička organizacija Požarevac i Turistička organizacija Malo Crniće.

Boom93: Planovi za naredni periood?

Ivan Nikolić: Na konkursu koji je lokalna samouprava raspisala za dodelu sredstava iz gradskog budžeta PK „Beli orlovi“ je dobio sredstva za realizaciju projekta „Ostvari svoj san o letenju“.  U okviru projekta, tokom letnjih meseci organizovaćemo letenje u tandem paraglajderu. To je let krilom sa dva sedišta, za iskusnog pilota i jednog putnika. Moćiće da dodje svako ko želi da proba kako izgleda i da li je to sport za njega.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije