Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljamo

17. 02. 2015.

Autor: M. Vajner Izvor: Boom 93

Veliko Gradište: Osim u turizam, velika ulaganja i u obrazovanje

Opština Veliko Gradište je jedna od retkih koja 14 odsto sredstava iz budžeta izdvaja za socijalni program. Od 400 miliona dinara, koliko su imali na raspolaganju u 2014. godini, najpre su podmirene zaostale obaveze, a potom je obezbeđeno normalno funkcionisanje svih javnih i kulturnih ustanova, kaže za Boom 93 Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Boom 93: Pored svih obaveza koje morate podmiriti predviđenim budžetom za tekuću godinu, uspevate da izdvojite velika sredstva za obrazovanje, ali i nagrađivanje najboljih učenika, po čemu dajete dobar primer drugim opštinama.

Dragan Milić: Veliko Gradište ima tri osnovne i jednu srednju školu, koje vrlo kvalitetno rade. U reviziji koju je vršilo Ministarstvo prosvete u 2014. godini, jedna osnovna i srednja škola dobile su ocenu 4, što nas čini veoma ponosnim. Naši učenici postižu izvanredne rezultate na prijemnim ispitima i mi smo kao opština učinili velike napore, da pored stipendija koje dodeljujemo, nagradimo učenike koji postižu odlične rezultate, tako da „vukovci“, dobijaju određene stimulanse. Đaci koji osvoje prva mesta na republičkim takmičenjima dobiju po lap-top, oni koji osvoje drugo mesto dobiju računar sa štampačem, a nagrada za treće mesto je samo računar. Sa tom praksom nastavljamo i u buduće. Prošle godine kupljeno je 12 „pametnih tabli“ za sve škole, kako bi deca imala bolje i savremenije uslove za učenje, a deo sredstava donirali su naši privrednici.

Boom 93: Svaka opština Braničevskog okruga je i pored brojnih poteškoća u 2014. godini, deo sredstava odvojila za poboljšanje rada ustanova kulture. Kakva je situacija po tom pitanju u Velikom Gradištu?

Dragan Milić: S obzirom na veoma tešku finansijsku situaciju, uspeli smo da otvorimo Narodni muzej. Muzej je osnovan zahvaljujući pre svega zaostavštini braće Đorđević, gradištanaca, koji su testamentom iz 1978. godine ostavili svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu opštini Veliko Gradište, a samo sa jednim ciljem – osnivanje muzeja.

Boom 93: Pojedine opštine Braničevskog okruga su u toku prošle godine velika budžetska sredstva odvojila za infrastrukturu, koja je ipak najvažnija za normalno funkcionisanje sredine u kojoj živimo. Neke opštine su imale veće izdatke, naročito one koje je zahvatila majska poplava. Šta je i koliko urađeno u Velikom Gradištu u oblasti unfrastrukture?

Dragan Milić: Mi smo svesni da iz našeg budžeta ne može mnogo da se odvoji za infrastrukturu, što ne znači da se u toj oblasti ne radi ništa, ali smo se opredelili da nam budžet ima i socijalnu kategoriju. Procenili smo da je situacija veoma teška i da građanima treba pružiti pomoć. Jedan od primera socijalne pomoći jesu izdvajanja za prvo, drugo i treće rođeno dete, gde dajemo 15, 20 i 25.000 dinara. Osim toga, nezaposlene majke dobijaju još 50.000 dinara za svako rođeno dete. Plaćamo užinu za decu koja ispunjavaju određene kriterijume, prevoz za srednjoškolce, dok našim studentima jednom mesečno opština plaća prevoz kada dolaze kući, a studentima koji su lošijeg materijalnog stanja plaća se i boravak u studentskom domu. U okviru socijalnog programa, plaćamo i lekove za ugrožene kategorije stanovništva, tako da oko 14 odsto budžeta izdvajamo za građane koji su lošijeg materijalnog stanja, a budžetom za 2015. godinu isti procenat će biti odvojen za socijalnu kategoriju.

Boom 93: Kako ćete rasporediti budžet za 2015. godinu i hoće li biti drugačije raspoređen u odnosu na prethodnu godinu?

Dragan Milić: Samo da napomenem da i pored svih odvajanja sredstava koje sam pomenuo, u Velikom Gradištu se ipak misli i na infrastrukturu. Prošle godine asfaltirano je nekoliko ulica, radilo se i na adaptaciji škola, proširen je vrtić i dobio prostor za dnevni boravak još 30 deteta, a u završnoj fazi je vodoizvorište i povezivanje sa vodotornjem, tako da će građani Velikog Gradišta imati zdravu pijaću vodu u dovoljnoj količini. Sa tom investicijom smo započeli u 2014. i nastavljamo je u ovoj godini.

Boom 93: Očekuju vas još tri veoma značajne investicije.

Dragan Milić: Jedna od njih je na vodoizvorištu Ostrvo, čija je vrednost 4,5 miliona evra, a sredstva su obezbeđena od Austrije i IPA fondova. Radovi su započeti prošle godine, a trebalo bi da se okončaju polovinom 2016. godine. To je prva faza regionalnog vodovoda za snabdevanje vodom čitavog područja opštine Veliko Gradište, u kojoj bi se obezbedilo vodosnabdevanje građana oko Srebrnog jezera i u gradu, u drugoj fazi sela oko jezera i vikend naselja, a u trećoj fazi voda bi išla od brda iznad Kumana, odakle bi prirodnim padom išla u sva sela.

Boom 93: Ovim investicijama prethodila je i izgradnja velike trafo-stanice, kako je stručnjaci zovu 35 na 10, jer taj vodovod mora da ima struju.

Dragan Milić: Od EPS-a smo dobili tu trafo-stanicu, a narednih dana očekuje se i zvanično otvaranje. Vrednost trafo-stanice je 3,5 miliona evra, a takva trafo-stanica u Srbiji nije rađena u poslednje dve godine. Tokom ove godine, Veliko Gradište će dobiti i dve manje trafo-stanice kod vodoizvorišta, što otvara perspektivu razvoja turizma na ostrvskoj strani Srebrnog jezera koje je široko 14 kilometara. Na ostrvskoj strani opština ima u posedu oko 200 hektara i ta zemlja će dobiti na kvalitetu čim dobije struju i vodu, čime će još više razviti turizam, što je nama i cilj.

Boom 93: Kad smo već pomenuli turizam, kako zamišljate nastup opštine Veliko Gradište na ovogodišnjem Sajmu u Beogradu?

Dragan Milić: Mogu slobodno reći vrlo agresivno. Zakupili smo kongresnu salu gde ćemo predstaviti projekte za razvoj turizma, a promovisaćemo i dva nova hotela na Srebrnom jezeru sa kongresnim dvoranama od preko 200 mesta, turistički brod koji u letnjoj sezoni saobraća na relaciji Srebrno jezero-Golubac, sportske terene i razne druge sadržaje. Kako bi smo privukli još veći broj turista, planiramo da ove godine u određenom terminu pozovemo oko 15-ak ambasadora koji će spremati različita jela, a koja će po simboličnoj ceni biti prodavana posetiocima. Dobijeni novac biće uplaćen u neku humanitarnu organizaciju.

Da se opština Veliko Gradište ozbiljno opredelila da ulaže napore i sredstva za razvoj turizma, govori i činjenica da su pre nekoliko godina u Srednjoj školi otvorena tri nova smera – konobar, kuvar i turistički tehničar, koji će pružiti mladima šansu da se po završetku škole zaposle u hotelima i restoranima na Srebrnom jezeru i tako ostanu u Velikom Gradištu. Beli bagrem i Srebrno jezero godišnje obiđe oko 700.000 domaćih i stranih turista.

Svesni da sami mogu malo da učine, odlučili su se da udruže snage sa okolnim opštinama da se turizam i trgovina podignu na viši nivo. Tako su se njihovoj ideji priključili grad Požarevac, opština Golubac, kao i susedne opštine u Rumuniji, jer kad za neki projekat apliciraju više dve ili tri opštine, ti programi bolje prođu i opština od toga ima veću korist. Prvi čovek opštine Veliko Gradište Dragan Milić se nada da će se takvi projekti realizovati i u narednom periodu.

pon

23.02.

2015.

potrči na 40 [neregistrovani] u 12:01

prevoz do jezera

Od toliko gastabajtera braničevskog okruga da li je moguće da ni jedan privatnik ili opština u saradnji sa Litas-Veoliom ili Fudeksom, organizuju međumesni prevoz od autobuske stanice do jezera,i sela preko brane nego zblanuti turisti po dolasku u Gradište treba sa koferima da pešače 3km po usijanoj "dami" na plus 40.
Kad toliko brinu o socijalnom programu što ne omoguće lokalnim poljoprivrednicima da prodaju svoje proizvode kod kamp naselja.Zar svaki turista ne poželi po koju voćku da pojede na plaži.
Vidim pretrgli se i oko čistoće jezerske vode iako postoji pumpa još od sedamdesetih godina prošloga veka, nego se po travuljini legu i vodene zmije.

Odgovori
sre

18.02.

2015.

laza [neregistrovani] u 07:15

sokaci

asvaltira sokačiće

Odgovori
uto

17.02.

2015.

Posmatrac [neregistrovani] u 16:51

Pranje ljage

Zanimljivo da je nakon objave revizora za arcenje para na kojekakve gluposti,pozvan radio BOOM93,kako bi dragi predsednik nekako sprao ljagu.O kakvom turizmu je rec,najbolje svedoci raskopane ulice u naselju Majur,ulice bez kanalizacije,kroz koje ne moze da se ide kad pada kisa.Kakvu sliku o turizmu saljete u svet kad strani biciklisti prolaze ovim delom grada,jer se Veliko Gradiste nalazi na mapu cikloturizma.

Odgovori

Ostavi komentar