Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

30. 11. 2016.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Svakodnevica u ratnim vremenima

U Galeriji savremene umetnosti u Pozarevcu je otvorena izložba Istorijskog arhiva Požarevac „Okupirani Požarevac 1941-1944 – slike iz svakodnevnog života“.

Izložbom u slavu seni pobednika iza linija fronta, Istorijski arhiv Požarevac daje doprinos čuvanju sećanja na rat i podvige oslobodilaca.

„U Požarevačkom okrugu se odvijao život pod okupacijom. Obeležila su ga vojna delovanja nemačkih okupacionih jedinica, drugih neformalnih vojnih grupa kvislinške srpske vlade, ali i delovanja partizanskih samoorganizovanih jedinica. U periodičnim izveštajima okružnih i sreskih načelnika nailazimo na iscrpna objašnjenja stanja javne bezbednosti u okrugu. Istovremeno, ova arhivska građa je nezaobilazan izvor saznanja o svakodnevnom životu koji se odvijao u seoskim, opštinskim, sreskim naseljima ili samom Požarevcu kao okružnom središtu. Upravo na ovim, do sada neobjavljenim izvorima, bazirali smo prikaz slika iz  privrednog, zdravstvenog, administrativnog, kulturnog, sportskog, svakodnevnog života u Požarevcu pod okupacijom“, rekla je dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

Jedna od autora, Jasmina Živković, viši arhivist, navodi da je postavka pokušaj da se razbiju i publici na sud stave pojedini stereotipi o životnoj stvarnosti u Drugom svetskom ratu. „To je prilika da na primeru okupiranog Požarevca progovorimo o stvarnim dometima jugoslovenske države, koja tada faktički to već više nije bila, okupatorskoj civilnoj i vojnoj vlasti, kvazi srpskoj vladi Milana Nedića, organa narodne vlasti u nastajanju, ali pre svega, o svakodnevici običnog naroda, koji se kao po pravilu najteže snalazi u ratnoj stvarnosti i tako vazda biva najveći stradalnik“, naglasila je Živković.

Izložbu je otvorio gradski većnik Dejan Krstić, koji je pozvao gradjane „da ukoliko poseduju bilo kakvu istorijsku građu, fotografije, dokumenta, sve to donesu u požarevački Istorijski arhiv, kako bi još više mogli da upoznamo i sačuvamo našu prošlost“.

Izložbu prate štampani i elektronski katalog i set arhivskih fotografija/razglednica u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac.

Svečanost otvaranja izložbe su muzički oplemenili profesori požarevačke Muzičke škole izvodjenjem kompozicija „Tamna je noć“ i „Crveni makovi“.

Izložba je otvorena za posetioce do 13. decembra 2016.godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar