Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

09. 01. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Preko 1000 obolelih od bolesti sličnih grupu

U prvoj sedmici ove godine na području Braničevskog okruga registrovano je više od hiljadu osoba obolelih od bolesti sličnih gripu, dok je virus gripa do sada potvrđen kod deset pacijenata, kažu u ZZJZ Požarevac.

Na osnovu izveštaja od 2. do 5. januara lekarima se javilo 1013 pacijenata kod kojih su dijagnostikovane bolesti slične gripu, a najviše obolelih – 380 – je u starosnoj grupi od 30 do 64 godine, odnosno radno aktivno stanovništvo. „Broj obolelih je povećan u odnosu na isti period prošle godine“, kaže za Boom 93 Dr Vera Joković Kostić, načelnica službe epidemiologije u ZZJZ Požarevac. "Virus gripa AH3 od početka sezone potvrđen je kod 10 pacijenata u Braničevskom okrugu, uglavnom iz Požarevca i Petrovca", dodaje Joković Kostić i napominje da je epidemija gripa počela ranije te da je prijavljena poslednjih dana prošle godine.

Među obolelima trenutno dominiraju odrasli, jer su u ovom periodu školarci bili van kolektiva, na prvom delu zimskog raspusta, koji je prošle nedelje produžen za dva dana. Đaci će ponovo sesti u klupe 11. januara, umesto 9. januara, kako je to bilo predviđeno školskim kalendarom, a onda je moguća i promena "odnosa snaga" među obolelima.

Najvažnije preventivne mere su održavanje opšte i lične higijene, izbegavanje kontakta sa osobama koje kašlju i kijaju, redovno provetravanje prostorija u kojima se boravi, brisanje površina vlažnom krpom.

Nema komentara.

Ostavi komentar