Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

11. 01. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada", Blic

Zašto MORATE da preležite grip?

Simptomi gripa ove sezone izraženiji su nego obično, ali je i dalje mnogo onih koji se bore da bolest “preleže” na nogama, što može biti veoma opasno. Nakon desetak dana od preležanog virusa, suvi kašalj, visoka temperatura ili glavobolja mogu ponovo da se vrate. Lekari objašnjavaju da su to komplikacije izazvane bakterijama, koje treba ozbiljno shvatiti.

Kada dobijemo grip, naš imunitet se bori da ga savlada i izbaci iz organizma. Ukoliko se radi o jakom virusu, kao što je ove godine, u nekim slučajevima sam organizam ne može da se izbori sa njim i na taj način slabi imunitet. Tada se i stvaraju uslovi za razvoj bakterijske infekcije, koje čitavo stanje kod obolelog čoveka dodatno komplikuje, objašnjavaju lekari.

Kod dece i odraslih najčešće komplikacije mogu biti bronhitis, upala pluća ali i upala ušiju. Kod dece brže prolazi, ali kod odraslih dugo traje i izraženiji su visoka temperatura i suvi kašalj. Komplikacije se najčešće javljaju desetak dana posle gripa, i oboleli ih uglavnom i ne prepoznaju, ali se ispostavi da je grip otvorio put slabljenjem organizma i da se onda samo nadovezala bakterijska infekcija. Te komplikacije najčešće nisu bezopasne i zahtevaju lečenje antibioticima.

U Srbiji su trenutno registrovana tri soja virusa gripa, koja se inače nalaze i u vakcini za ovu sezonu. Reč je o virusu tipa B, koji je najslabijeg intenziteta, i ne može da dosegne nivo epidemije. Druga dva soja su virusi tipa A i to H1N1 i H3N2, koji imaju tendenciju da naprave velike epidemije, ali s obzirom na to da već godinama kruže, veliki broj građana je već stekao imunitet.

Grip traje do pet dana, a kod dece, koja još nemaju imunitet, može da traje i do sedam dana. Važno je pridržavati se saveta lekara propisane terapije i mirovati dok bolest ne prođe, kako bi se izbegle dodatne komplikacije i produženo lečenje.

Nema komentara.

Ostavi komentar