Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

11. 05. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Muzej u Požarevcu spreman za "Noć muzeja"

Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava u subotu 20. Maja, po 14. put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi Srbija priključila 2006. godine.

“U Požarevcu se ove godine Noć muzeja organizuje jubilarni 10. put, ali se program u okviru manifestacije “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” realizuje od danas”, kaže direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković. “Za početak, u glavnoj zgradi muzeja posetioci mogu videti arehološku postavku predmeta iz zbirki Praistorija, Antika i Viminacijum, a u Galeriji savremene umetnosti izložbu “Sibirski nomadski svitak” savremenih umetnika iz Jakutije”.

U glavnoj zgradi muzeja u ponedeljak, 15. maja od 20 sati biće priređen celovečernji koncert novoosnovanog društva ljubitelja muzike iz našeg grada koje čine uglavnom profesori Muzičke škole “Stevan Mokranjac”.

U Noći muzeja, 20. maja objekti muzeja će biti otvoreni za posetioce od 17 sati do 1 sat posle ponoći.

“Tada će biti predstavljeni delovi zbirki iz naših depoa, ali i neki nalazi sa najnovijih iskopavanja, pre svega na lokalitetu Braničevo”, najavljuje Bojković.

U glavnoj zgradi muzeja biće postavljena izložba “Vlasnici ekskluzivnog – Braničevska elita u XII veku”, arheološka izložba savetnika arheologa Dragane Spasić-Đurić. Tu će biti neki od izuzetnih nalaza sa lokaliteta Braničevo za koje definitivnu potvrdu očekujemo i sa inostranih instituta za proučavanje materijala.

Takođe u glavnoj zgradi biće postavljena izložba “Muški torzo – Herakle i Apolon”, višeg kustosa arheologa Teodore Branković. Na istoj lokaciji će biti postavljena i izložba “Srpski srednjevekovni vlastelinski nakit iz Braničeva”, višeg kustosa arheologa Olivere Milović. “Izložba se odnosi na srednjevekovne nalaze na ovom području. Malo je poznato da su u srednjem veku ovde boravila bar četiri vizantijska cara, i to ne u prolazu već duže vreme zbog ratova sa Mađarskom, grad su opsedala bar dva mađarska kralja, kroz grad su prošla dva nemačka cara i jedan francuski kralj na putu krstaških ratova. Nemački car Fridrih Barbarosa je tu boravio sedam dana i organizovao viteški turnir. Tamo će moći da se vidi i vrlo redak krstaški mač, a biće i neki jedinstveni primerci nakita za srednji vek”, kaže direktor Narodnog muzeja.

Viši kustos arheolog Dragan Jacanović priprema dečiju likovnu radionicu “Kličevački idol”, koja će trajati od 17 do 19 sati . “Kličevački idol” je datovan negde 1500 god.p.n.ere a jedinstven je po stilizaciji koja je na njemu izvedena i kako danas pretpostavaljamo predstavlja žensko božanstvo. Vrlo visoka stilizacija je izuzetna i potpuno drugačija u odnosu na neke druge oblasti u Evropi tog doba. Ta stilizacija ukazuje na jednu razvijenu kulturu koja dugo traje sa izutezno razvijenim ukusom, osećajem za lepo i simbolikom, i sve to u II milenijumu prošle ere, što je vrlo važno. Želja nam je da time malo inspirišemo decu da se okrenu lepim umetnostima”, naglašava Bojković.

U legatu Miodraga Markovića kustos istoričar umetnosti Marina Radosavljević priprema dečiju likovnu radionicu “Vidi staro, docrtaj novo”, koja će animirati decu da razviju maštu i na osnovu nekih elemenata i viđenih slika sami docrtaju ostatak po svom osećaju.

U Maloj galeriji Narodnog muzeja koja se nalazi u podrumu legata Miodraga Markovića biće priređena i izložba karikatura Aleksandra Stevića.

Od 21 sat u Galeriji savremene umetnosti biće otvorena izložba crteža, slika i skulptura “Impresije četiri elementa” Pavla Miladinovića.

U Etno prku na Tulbi biće prikazana etnološka izložba savetnika etnologa Danice Đokić “Čudesan svet igračaka”. Posetioci će videti igračke iz 19. i prve polovine 20. veka.

Ulaz na sve lokacije je slobodan.

Nema komentara.

Ostavi komentar