Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

16. 05. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

"Vihoru" još jedno zlato

Hor "Vihor" Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Požarevca, osvojio je zlatnu medalju na tek završenom 16. Horskom festivalu "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini (BiH). O oštroj konkurenciji govori činjenica da je zlato u istoj kategoriji podelilo sedam horova.

Organizator Festivala je Srpsko crkveno pevačko društvo "Srbadija", a tokom četiri dana je u takmičarskom delu nastupilo 30 horova i ansambala sa tradicionalnom muzikom.

Dirigent Hora "Srbadija" Desanka Trakilović rekla je novinarima da o kvalitetu festivala svedoče brojni veliki muzičari današnjice koji učešće na "Majskim muzičkim svečanostima" navode u svojim biografijama. Ona je ukazala na značaj kvalitetnog ocenjivanja na festivalu, koji je potvrđen činjenicom da se horovi iz regiona godinama odazivaju i vraćaju na ovo takmičenje.

Takmičenje je organizovano u sedam kategorija, mešoviti horovi, mešoviti kamerni horovi, crkveni horovi, muški horovi, ženski horovi, dečiji horovi i folklor, a u okviru festivala održano je i takmičenje solo pevača. Hor “Vihor” Muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Požarevca sa dirigentom Danijelom Šoškić nadmetao se i osvojio zlato u kategoriji dečijih horova.

Hor osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca osnovan je 1994. godine na inicijativu direktora škole Zorana Marića. Za 20 godina postojanja hor je osvojio veliki broj nagrada. Među mnogobrojnim prvim nagradama treba izdvojiti Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, Festival dečijih horova u Šapcu, Majske horske svečanosti u Bijeljini (Republika Srpska), Republičko takmičenje horova u Vršcu, Medjunarodni horski festival u Ohridu (Makedonija), kao i FEDEHO u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar