Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

18. 05. 2017. Kostolac

Izvor: Večernje novosti

Grade rimski logor za svetsku naučnu elitu

Viminacijum se priprema za arheološku olimpijadu - Limes kongres 2018. Naučnici će 10 dana živeti u kasarni, kao legionari pre 2.000 godina. Manifestacija "iseljena" iz Beograda.

Arheološki lokalitet Viminacijum se ubrzano priprema za 24. Limes kongres, prestižni naučni skup koji se održava svake treće godine i okuplja najznačajnije istraživače granica Rimskog carstva, arheologe i istoričare iz celog sveta. Oni neće biti smešteni samo u hotelima, kako je uobičajeno. Veliki broj naučnika boraviće u barakama rimske kasarne, obnovljenog logora i "legije Klaudije", jedne od najboljih u carstvu, čija je baza bila u prestonici provincije Gornje Mezije.

Ovih dana počinje izgradnja legijskog logora za naučnike u poljima Starog Kostolca, gde se nalaze ostaci nekadašnjeg velikog grada Viminacijuma.

"Limes kongres se može nazvati i arheološkom olimpijadom, jer zemlja domaćin mora da ispuni stroge kriterijume da bi dobila organizaciju ovakvog elitnog naučnog skupa" kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta Viminacijum.

U Ingolštatu je 2015. odlučeno da Srbija zadovoljava sve uslove za održavanje 24. Limes kongresa, što pokazuje značaj Viminacijuma, koji daleko prevazilazi ne samo lokalne već i regionalne okvire. Na skupu će se od 31. avgusta do 9. septembra 2018. okupiti 1.000 najeminentnijih svetskih istraživača koji se bave vojnim aspektima rimskog društva i države. U centru njihovog interesovanja su granične oblasti - limesi, strategija i organizacija imperijalne vojske.

LIMES kongres, koji je u početku bio samo arheološka manifestacija, izrastao je u naučnu instituciju svetskog značaja. Razlog je sve veće uvažavanje arheologije koja, u saradnji s prirodnim naukama, forenzičkim metodima daje novu sliku prošlosti.

Više informacija možete pročitati OVDE.

čet

18.05.

2017.

pera peric [neregistrovani] u 09:28

prihod

koliki je prihod grada od viminacijuma? verovatno 0, ali je zato gradski muzej iskljucen iz svih zbivanja. korac ima veom dobre zvake za gradsku vlast.

Odgovori

Ostavi komentar