Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

03. 01. 2018.

Autor: K. Trićković Izvor: "Puls grada"

Nema više dobrovoljnog davanja krvi u bolnici

Sa početkom 2018. godine počela je i primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini. Glavna novina je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških službi, ubuduće postojati samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Požarevac pripada centru u Beogradu. Zakonodavci tvrde i da će novi sistem sprečiti nestašice krvi.

“Čitav posao sprovođenja akcionog plana za primenu ovog zakona je veoma obiman i biće sproveden u nekoliko faza”, kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Zakonom su definisane dve grupe transfuzioloških institucija: na jednoj strani one koje će se baviti planiranjem, prikupljanjem krvi, testiranjem, obradom, čuvanjem i distribucijom, a na drugoj strani su  bolničke banke krvi.

Pored Instutura za transfuziju krvi Srbije u Beogradu, Instituta za transfuziju krvi Vojvodine u Novom sadu i Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, biti oformljen i Zavod za transfuziju krvi u Kragujevcu i to će biti institucije koje će biti vezane za Kliničke centre na teritoriji naše zemlje, i koje će pripremiti u saradnji sa Crvenim krstom sve akcije dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji čitave Srbije. "Naša je obaveza da sve ostale zdravstvene institucije snabdemo dovoljnom količinom krvi i komponenata od krvi”, kaže Rodić. “Sa druge strane, transfuziloške službe, kao ona u Opštoj bolnici u Požarevcu, preimenovaće se u bolničke banke krvi i zadatak naših kolega koji rade u tim službama biće briga o pacijentima zajedno sa ostalim lekarima različitih specijalnosti  u bolnici”.

U prvoj fazi, koja je počela 1. januara, Institut za transfuziju krvi Srbije, preuzima delatnost planiranja, prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja i distribucije krvi od KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, Opšte bolnice “Sveti Luka” u Smederevu i Opšte bolnice “Laza Lazarević” u Šapcu. Druga faza počinje 1. maja i ona podrazumeva Požarevac, Valjevo i Petrovac, a na jesen ovaj institut preuzima nadležnost u Loznici i Smederevskoj Palanci. Isto tako će se proces odvijati i u Institutu u Novom Sadu i Zavodima u Nišu i Kragujevcu.

"Konkretno vezano za Požarevac, u vašoj bolnici od momenta nastupanja druge faze građani neće moći da dobovoljno daju krv, ali zato ćemo sa našim sjajnim partnerom, Crvenim krstom Požarevac, jednom nedeljno organizovati akciju DDK u Crvenom krsti i naravno u svim velikim institucijama i preduzećima koja postoje na teritoriji Požarevca", najavljuje Rodić.

Bolnica u Požarevcu će, kao i do sada,  plan svojih potreba na godišnjem nivou dostavljati Institutu za transfuziju krvi Srbije i sve potrebe vezane za krv i komponente od krvi u bolnici u Požarevcu će obezbediti Institut za transfuziju krvi Srbije, kao i zbrinjavanje svih pacijenata sa teritorije Braničevskog okruga koji se leče u zdravstvenim institucijama u Beogradu.

Potrebe banaka krvi su projektovane sa svakom bolnicom na mesečnom nivou, po krvnim grupama, a dopune će se vrpšiti dva puta nedeljno.

Zakon o transfuzijskoj medicini je usvojen u aprilu prošle godine. Nakon faznog procesa promena i prilagođavanja, u celosti će stupiti na snagu u januaru 2019. godine.

sre

03.01.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:51

sotonizam

SVE PRIPADA BEOGRADU, PA I DOBROVOLJNO DATA KRV.

Odgovori

Ostavi komentar