Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

04. 01. 2018.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Kako su oživele Milenine haljine

U Galeriji Milene Pavlović Barili u toku je izložba "Maison Barilli: Belgrade / New York", koja je nastala zahvaljujući istraživanju istoričara umetnosti Stefana Žarića za master rad na temu mode u umetnosti. Žarić je dobitnik 50. Jubilarne nagrade Spomen zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, za rad ”Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)”.

U obrazloženju komisije koja je ocenjivala rad se kaže da nagrađeni master rad istoričara umetnosti Stefana Žarića, pruža detaljan uvid u celokupnu produkciju Milene Pavlović Barili, uključujući i najranije dečije crteže koji su prethodili formalnom umetničkom obrazovanju, uočava interes umetnice za modu i modnu ilustraciju kao i njenu reprezentaciju.

Kroz zaokružene celine, argumentovano se predstavlja rad Milene Pavlović Barili u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala, a zahvaljujući materijalu koji ranije nije korišćen, do sada marginalizovan rad umetnice doveden je u potuno ravnopravan status sa njenim slikarstvom.

“Stefan je istraživao duže od godinu dana, u našim arhivama i depou je proučavao Milenine ilustracije i tako je nastao sjajan master rad. Nakon što je izabran za najbolji u galeriji Pavla Beljanskog  odlučili smo da pomognemo Stefanu da promoviše svoj rad, tako što smo rešili da budemo jednim delom sponzori prateće publikacije "Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti", a drugim delom da napravimo izložbu crteža i ilustracija koje je on vrlo temeljno obradio i opisao u svom radu”, kaže Ljiljana Dabić, upravnica Galerije Milene Pavlović Barili.

Tako je nastala izložba koja je u Galeriji zvanično otvorena 15. decembra. Posetioci izložbe su u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke i objavljivane u časopisima poput Voga i Harper’s Bazara. "Za tu priliku su takođe sašivene haljine sa tih crteža-modnih ilustracija, koje su na lutkama-manekenima izložene u Galeriji”, kaže Dabić.

Izložba će biti otvorena u požarevačkoj galeriji do kraja februara. Nakon toga je čeka premijera u Novom Sadu, a na proleće ide u London.

Stefan se sprema da svoj master rad, u pratnji  izložbe, u aprilu ove godine prezentuje na međunarodnoj istraživačkoj konferenciji istoričara mode (New Research in Dress History) u Londonu.

Nema komentara.

Ostavi komentar