Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

29. 01. 2018.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 28. januara do 3. februara 2018. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već 12. put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju, a u aktivnosti se uključuje i Zavod za javno zdravlje Požarevac.

“Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosimo poruku svim ženama o značaju dostupnih mera prevencije, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove bolesti”, kaže direktorka ZZJZ Požarevac dr Ana Jovanović.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „STOP RAKU GRLIĆA MATERICE“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na žene da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje  dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Obolevanje od raka grlića materice u Srbiji

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut” svake godine se u proseku registruje 1200 novoobolelih žena od raka grlića materice. Kada govorimo o umiranju, svake godine u proseku više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih.

Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije.

U poslednjih 10 godina u Braničevskom okrugu prosečno je 30 žena obolevalo od raka grlića materice, a 19 žena je umiralo od ove bolesti svake godine, u proseku polovina je bila sa teritorije grada Požarevca.

U našoj zemlji, rak grlića materice je, po učestalosti 3. vodeći uzrok obolevanja i 5. uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi..

Tokom ove nedelje će biti intenzivirane aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije raka grlića materice.

ZZJZ i ove godine nastavlja sa organizovanim pozivanjem žena sa teritorije Grada Požarevca na skirning preglede raka grlića materice u populaciji od 25-69 godina.

Nema komentara.

Ostavi komentar