Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da se razumemo

02. 11. 2017. Pančevo, Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: 021, Boom 93

Lični asistenti kroz pilot projekat, pedagoških još uvek nema

U Pančevu 32 pedagoška asistenta, koji su prošli dvodnevnu obuku pomagaće učenicima pančevačkih škola da lakše savladaju školske i socijalne nevolje i ne odustanu od školovanja.

 

Proteklih dana pedagoški asistenti su završili dvodnevnu obuku i potpisali ugovore pa će se njih 32 od polovine novembra naći u 10 pančevačkih škola da pruže podršku đacima.

Projekat "Uz malu pomoć prijatelja" finansijski je podržala Evropska unija, a u obuci su pomogle kolege iz Srednje škole "23. maj" i Doma za nezbrinutu decu "Spomenak" koji već imaju iskustva iz prethodnih godina u pružanju podrške učenicima da ne odustanu od školovanja. Specijalni pedagozi iz Spomenka pružaće podršku pedagoškim asistentima tokom polugodišnje realizacije ovog projekta.

Pedagoški asistenti biće angažovani do 50 odsto radnog vremena a za svoj posao primaće naknadu od 26.000 do 27.000 dinara. Visina naknade zavisiće od broja održanih časova odnosno stepena angažovanja svakog od asistenata.

Za razliku od ličnog pratioca, pedagoški asistent  je deo je vaspitno-obrazovnog kadra i zadužen je za podršku nastavnicima u prilagođavanju sadržaja za individualizovanu nastavu. U Požarevcu ih još uvek nema.

Dok pedagoški asistent može da bude angažovan za više dece u jednoj školi, lični pratilac se imenom i prezimenom dodeljuje određenom detetu kao tehnička podrška. 

Lični pratioci koji su već angažovani u vrtićima i školama u Požarevcu. Za finansiranje usluge ličnog pratioca je odgovorna lokalna samouprava, ali finansiranje nije rešeno i za sada se obezbedjuje kroz projekte. 

Tako je lokalna samouprava u Požarevcu kroz pilot projekat sprovela uslugu ličnog pratioca, koju realizuje Udruženje “Veritas” iz Požarevca. Trodnevnu obuku za pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju završilo je 24 kandidata.

 

Dragana Samardžić, majka  devojčice sa Daunovim sindromom iz Požarevca čekala je na pomoć odnosno dodatnu podršku  u nastavi i konačno je dočekala ličnog pratioca. Ona kaže da je zadovoljna dodeljenim pratiocem i da je njena devojčica trenutno u fazi adaptacije.

“Zadovoljne smo našim ličnim pratiocem. Još uvek smo u fazi privikavanja i nadamo se da će to da zaživi, jer je to još uvek pilot program.  Apelujem da nastave sa tim programom i da nam ne uskrate pratioca. Nekim roditeljima, čijoj deci su dodeljeni pratioci je već mnogo lakše. Deca samostalno idu sa pratiocem, što je divno“, kaže Samardžić.  

Član mreže za inkluzivno obrazovanje na teritoriji školske uprave, Nataša Gajić kaže da se za angažovanje pedagoškog asistenta čeka izrada pravilnika o bližim kriterijumima.

 “Kada je obrazovna podrška u pitanju to su pedagoški asistenti koje mi nažalost nemamo, u Srbiji retko ko da ima pedagoške asistente, jer nije postavljen ni pravilnik o bližim kriterijumima. Inače ministarstvo prosvete treba da finansira pedagoške asistente, ali nisu napravili pravilnik. Sada je u izradi i nadamo se da će od sledeće godine krenuti i oni, pedagoški asistenti”, reklaje Nikolić Gajić za radio Boom 93.

Nema komentara.

Ostavi komentar