Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Eko patrola

16. 10. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Solarna elektrana u Petki i 20 vetrenjača po selima oko Kostolca

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene kostolačkog ugljenog basena. U dokumentaciji koja je izložena na uvid do 10.novembra, na ovom području predviđena je i izgradnja vetroparkova i solarnih elektrana.

Izmenama i dopunama prostornog plana utvrđena sa pravila uređenja i pravila građenja za pet prostornih celina sa pratećom infrastrukturom u cilju izgradnje energetskih objekata za proizvodnju električne energije iz neobnovljivih izvora, vetra i sunca.

Solarna elektrana bi trebalo da bude u Petki, a ukupno 20 vetrogeneratora u Petki, Drmnu, Ćirikovcu i Klenovniku.

Tako je na prostoru odlagališta Drmno predviđena je izgradnja sedam vetrogeneratora, a na odlagalištu  Petka tri vetrogeneratora i solarna elektrana. Na odlagalištu Ćirikovac je predviđena  izgradnja četiri, a na lokalitetu Klenovnik šest vetrogeneratora. 

Opšti cilj izrade Izmena i dopuna Prostornog plana je doprinos povećanju korišćenja neobnovljivih i obnovljivih izvora energije, uz smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i u vezi s tim zaštita, kontrolisano i održivo korišćenje prirodnih resursa kao obnovljivih izvora energije.

U nacrtu izmena i dopuna reguliše se eksploatacija nafte i prirodnog gasa, kao i pravila za proširenje ugljenokopa Drmno. Sastavni deo dokumentacije je i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Primedbe na izmene i dopune prostornog plana podnose se gradskoj upravi u Požarevcu tokom trajanja javnog uvida, odnosno do 10.novembra.

 

UVID U DOKUMENTACIJU MOŽETE OSTVARITI OVDE

 

Tekst je proizvod projekta „Eko patrola“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa. 

sre

18.10.

2017.

KLEPTOMAN [neregistrovani] u 14:00

ČIČINO

OVDE SE VIDI IZ AVIONA JAKO ČIČINO

Odgovori
sre

18.10.

2017.

HAHA [neregistrovani] u 06:56

HA,HA -KOMENTAR

POTPUNO OPRAVDANA INVESTICIJA NAROČITO AKO JE EPS FINANSIRA

Odgovori
uto

17.10.

2017.

Tandrčak [neregistrovani] u 01:12

Štetnost vetroparkova

Zašto niko ne objavi suštinu, a to je da vetroparkovi ne mogu da proizvedu mnogo energije.Nije cilj energetika nego lična zarada.A inače vetroparkovi su veoma štetni po zdravlje, emituju veoma niske frekvencije koje deluju na psihu ljudi.Neko će reći pa i mobilni telefoni deluju.Ali niko ne govori o štetnosti vetroparkova, važno je da u sprezi sa strancima neko zgrne lovu.Znači kao i kod Gmo hrane, trebalo bi posle 20 godina da se jave negativne pojave pa da priznaju štetnost po zdravlje

Odgovori

Ostavi komentar