Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Javnost i odgovornost

13. 02. 2017. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Ulažemo 0% budžeta u obnovu sportskih terena?

Požarevljani u sport ove godine ulažu ukupno 83,3 miliona dianra. Prema Programu 14, gradskog budžeta, od navedene sume se za obnovu sportske infrastrukture ne izdvaja ni dinar, iako sportski tereni već duže već dugo nisu u zavidnom stanju. Zanimljivo je da novi Lokalni akcioni plan za mlade predviđa ne samo obnovu, već i izgradnju novih terena.

Lokalni akcioni plan u oblasti "Zdravlje mladih" sugeriše da treba "obezbediti razvijanje objekata za rekreaciju na otvorenom (zatvoreni bazen, staze za trčanje, teretane na otvorenom itd.)" do 2020. godine. Izgradnja zatvorenog bazena stopirana je pre više od godinu dana. Zbog toga nije poznato otkud tako optimistične želje u LAP-u, ali je jednako nejasno i zašto u delu budžeta pod nazivom "Održavanje sportske infrastrukture" piše 0 (nula) dinara.

Za realizaciju programa razvoja omladine i sporta u gradskom budžetu (Program 14), zadužena je gradska većnica Ana Miljanić. Sa njom prethodnih dana nismo uspeli da stupimo u kontakt i dobijemo objašnjenje u vezi sa ovim pitanjem.

Od ukupnog novca za sport 65 miliona daje se sportskim organizacijama, 2,5 miliona ide na mašine i opremu i 500.000 dinara na tekuće popravke i održavanje. U gradu ima 46 sportskih organizacija.

Procentualno gledano, i 500.000 dinara za tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata je 0,02% od celokupnog budžeta za 2017. godinu. Ukoliko se u obnavljanje sportskih objekata i ulaže novac, to se može videti u finansijskim planovima ustanova, preduzeća ili udruženja kojima je sport delatnost ili jedna od njih. U programu 14 budžeta Požarevca ta ulaganja se ne mogu videti jasno.

Ove godine za programe školskog sporta i sporta za sve plaćamo 10 miliona, a za sprovođenje omladinske politike još 5,3 miliona dinara. Spomenutih 10 miliona udruženjima i organizacijama se dodeljuje putem konkursa koji je još uvek otvoren.

"Sportski klubovi, teretane, JU Kulturno-sportski centar daju besplatne termine i trenere za mlade" je jedna od realno ostvarivih stavki LAP-a o zdravlju i sportskoj kulturi mladih.

Treba napomenuti da su predstavnici gradske vlasti od prošle godine više puta ponovili da se ove godine 100 miliona dinara ulaže u škole i njihove objekte. Deo tog novca odlazi i na sportske terene kojima raspolažu.

Projekcije budžeta u naredne dve godine "skraćuju" ukupan budžet za sport i omladinu za 3,2 miliona dinara. Istovremeno, tereni na otvorenom, dostupni svima, su u lošem stanju, a održavaju ih (uglavnom oskudno ili nikako) građani koji žive u neposrednoj blizini tih terena.

pon

13.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:24

...

Pa naravno da se ne izdvaja kad je za taj resor zaduzen nesposobni kadar spsa.Ja nznam zasto ga uopste drze u opstini,od toliko sposobnih ljudi u gradu oni se uhvatili za njega...

Odgovori
pon

13.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:21

bravo

bolje da imamo bolesno drustvo,da nam se deca drogiraju ocigledno da vam to odgovara,da bi se dete bavilo sportom u ovom gradu nebitno kojim mora da se plati,a to malo rekreativno nema gde,nema koseva,golova,terena a o toboganima i ljuljaskama nem ini govora,svi ste isti,isti kao i oni zuti koji su harali gradom pre vas

Odgovori
pon

13.02.

2017.

Papmur [neregistrovani] u 15:08

android

Nece nikad ni da naprave. Kako posle da grad ima sportistu, kad deca nemaju gde da treniraju. Nije ni cudo sto sve pare daju klubovima da dovode igrace sa strane.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije