Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ka Evropi

23. 11. 2018. Beograd, Požarevac

Autor: M.Tadić Izvor: Tanjug, Boom 93

Ulaganje u razvoj transporta na Dunavu

Finansijski ugovor između Vlade Srbije i Evropske investicione banke o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan 100 miliona evra, potpisan je danas. Pored ulaganja u luku Smederevo i rekonstrukciju brodskih prevodnica na Đerdapu, ugovor ima veliki značaj i za sve dunavske opštine u Braničevskom okrugu jer će stvaranjem uslova za bezbednu plovidbu Dunavom imati veliki uticaj na razvoj turizma i unapređenje trgovine u ovom delu Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju, poručio je da investicije u infrasrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU.

"Zbog toga kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija obezbedjuje značajna bespovratna sredstava za sufinansiranje prioritetnih investicija, u iznosu od 150 miliona evra godišnje, odnosno više od jedne milijarde evra iz grantova za period 2014-2020.", istakao je on. Fabrici je dodao da Srbija ima veliku priliku da dobije značajan iznos ovih investicija, ukoliko su projekti spremni za realizaciju. "Potrebno je da na tome radimo zajedno, još u fazi pripreme projekata, baš kao što smo radili na projektima unapredjenja infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva", rekao je Fabrici.

Sporazum su u Vladi Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Mateo Rivelini.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da će Vlada Srbije uz podršku EIB i Evropske unije u narednih pet godina uložiti ukupno više od 200 miliona evra u razvoj rečne transportne infrastrukture.

"Naš cilj je da vodne puteve u Srbiji u potpunosti integrišemo u evropsku transportnu mrežu, a zahteva unapredjenje infrastrukture i obezbedjivanje bezbedne plovidbe u svim uslovima. Realizacijom ovih investicija, očekujem da u narednih nekoliko godina udvostručimo učešće vodnih puteva u prevozu robe", dodala je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se iz finansijskog aranžmana sa EIB-om finansirati rekonstrukcija brodskih prevodnica "Đerdap 1" i "Đerdap 2", proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uređenje plovnog puta reke Save i uređenje kritičnih sektora na zajedničkom delu Dunava između Srbije i Hrvatske.

Projekti sa EIB-om obuhvataju i vađenje potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava, kao i uvođenje sistema hidro-meteo stanica, kao i modernog sistema za upravljanje vodnim saobraćajem u Srbiji.

"Ugovor koji je danas potpisan obezbeđuje polovinu od ukupno više od 200 miliona evra investicija u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta", navela je ona.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi - Požarevac i Evropski put Srbije“ portala Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima budžeta Grada Požarevca u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije