Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ka Evropi

02. 12. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Predstavljena studija javnog prevoza

U skupštini Požarevca predstavljena je Studija javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada. Studija predviđa ozbiljne promene. Pre svega, potpuno drugačiji model funkcionisanja prevoza gde bi grad zasnovao javno-privatno partnerstvo, utvrdio kompletnu mrežu linija, broj vozila i red vožnje. Postojeći tarifni sistem trebalo bi da se u potpunosti redefiniše i prilagodi građanima.

Grad već sada izdvaja ozbiljna finansijska sredstva za prevoz đaka i zaposlenih, a ta sredstva bi direktno bila preusmerena u subvencije prevozniku, s tim što bi grad preuzeo na sebe kompletno strateško odlučivanje o svim važnim pitanjima za javni prevoz, kaže jedan od obrađivača studije, profesor Milan Simeunović sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.  

On dodaje da bi se na taj način stvorili preduslovi da prevoz funkcioniše dugoročno na kvalitetnijem nivou u odnosu na ono što sada postoji.

Komentarišući način na koji sada funkcioniše javni prevoz u Požarevcu, Simeunović je rekao da se najveći problemi ogledaju u mreža linija i redu vožnje koji nisu odgovarajući potrebama.

„To je za rezultat imalo vrlo mali broj prevezenih putnika. Tačnije, oko 3.000 putnika se vozi na lokalnim linijama. Gradski prevoz kao da ne postoji. Postoje 4 gradske linije, s tim što na jednoj od njih postoji samo jedan polazak. Ukupan broj prevezenih putnika na nivou jednog dana je zanemarljiv. Negde oko 600 putnika se vozi, a to bi moralo da bude mnogo više“, istakao je on i naglasio da su neki korisnici jednostavno odustali od javnog prevoza.

Studiju o javnom prevozu izradilo je preduzeće „Traffic&Transport Solutions“ sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, a ova usluga je budžet koštala oko 5,3 miliona dinara.

Dokument nudi predloge odluke o javnom prevozu, tarifnom sistemu, cenovniku, kao i načinu na koji će se birati prevoznici kojima će se poveravati obavljanje prevoza putnika, sa opštim uslovima koje bi trebalo da ispunjavaju autobusi.

Prema odluci o pokretanju postupka javno privatnog partnerstva (JPP) sa elementima koncesije za obavljanje delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji Grada Požarevca, grad bi u narednom periodu trebalo da izradi projekat JPP, a nakon dobijanja potrebnih saglasnosti sprovede postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg partnera.

Požarevac nema adekvatno uređen javni prevoz putnika, a eventualno poveravanje ove delatnosti postojećim javnim preduzećima ili osnivanje novog javnog preduzeća bi bilo izuzetno skupo jer nijedno javno preduzeće ne poseduje ni tehničke ni kadrovske kapacitete.

Uvid u studiju možete ostvariti na ovom LINKU.

 

Sadržaj je nastao u okviru projekta „2025. Ka Evropi – kad ja tamo,a ono međutim“ radija Boom 93 koji je delom finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

uto

03.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:38

Busije

Vecernji prevoz u 19h 20 min vratite iz grada ka periferiji. Deca idu peške. Nastava im se zavrsava oko 19h.A i mi matorci možda bi koristili tu uslugu. O subvencijama na mesečnu kartu za đake u gradskom prevozu takođe razmislite. Đak je đak bez obzira što vaš partijski prevoznik ne drži tu liniju. Nadam se da vas mozak može da obradi podatak da u Busiju ima đaka

Odgovori
pon

02.12.

2019.

5 [neregistrovani] u 22:39

Miliona viska

Je l se samo meni cini da su ovo bacenih 5,3 miliona???

Odgovori
pon

02.12.

2019.

Požarevljanin [neregistrovani] u 19:50

Molba

Zamolio bih redakciju Boom 93 da pita i da urgira zbog čega ljudi koji rade u Sinđelićevu zašto neće da zakrpe kanale kod Dunav osiguranja i Više škole. Jer oni to ne žele. Više puta sam ih molio ali ne vredi. Pa vas molim da vi pokušate.

Odgovori
pon

02.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:42

U rikverc

Po katakombama

Odgovori

Ostavi komentar