Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Mladi

10. 11. 2016. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Srednjoškolci će učiti osnovce o bezbednosti na internetu

Od 12. do 14. novembra organizuje se trodnevna obuka za srednjoškolce u oblasti bezbednosti na internetu. Ideja je da srednjoškolci to znanje prenesu svojim mlađim drugovima iz osnovnih škola i upoznaju ih sa posledicama nebezbednog surfovanja. U planu i tribine za roditelje.

Obuku drže treneri iz Timočkog omladinskog centra u okviru projekta "Za bezbedan klik" koji sprovodi Omladina JAZAS-a. Zoran Jović iz JAZAS-a kaže da će obuka trajati tri dana. Prevencija nasilja, bezbedno korišćenje interneta i veštine komunikacije su teme koje će srednjoškolcima biti prikazane tokom vikenda.

Nakon toga, od njih se očekuje da stečeno znanje prenesu požarevačkim osnovcima. Osim spomenutih tema, mladima će biti prikazani i primeri iz Srbije, šta može da se desi ako se ne surfuje bezbedno. Uvrede i nasilje putem društvenih mreža, pa i pedofilija, otmice ili distribucija nagih fotografija maloletnika, neki su od ozbiljnijih problema, koji mogu naškoditi formiranju mlade osobe.

To su sve one stvari koje mladi previđaju kada idu na internet. Jović poručuje da se nikad ne zna ko je sa druge strane ekrana, ma koliko na fejsbuku stoji fotografija. O tome svedoče i brojni primeri krađe ili izmišljanja identiteta koje navode inspektori iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal.

Zoran Jović kaže da će biti održana i tribina za roditelje o opasnostima na internetu i društvenim mrežama. Prema njegovim rečima, važno je da se roditelji uključe u tu problematiku jer nisu dovoljno informisani o aktivnostima svoje dece "onlajn". Previše su zaokupirani zaradom i pitanjem kako da dođu do novca, da bi se bavili i time. Pozivi će biti poslati kroz školske savete ali i neposredno, pa neće biti opravdanja za nedolazak.

Ključni nedostatak dece na internetu može da bude lakovernost, činjenica da olako daju svoje privatne podatke nepoznatima. Razmišljanje "Ma neće to mene", bilo da je reč o nasilju, seksualnom zlostavljanju, pedofiliji ili krađi identiteta, takođe se olako shvata. Iskustvo govori drugačije, a nasilje ili neki od štetnih uticaja interneta i društvenih mreža, ne zaobilazi nikoga.

 

Tekst je nastao u okviru projekta "Ovo je zemlja za nas", koji je podržao Grad Požarevac

Nema komentara.

Ostavi komentar