Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

03. 11. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Idejna rešenja za preuređenje centra Požarevca (FOTO)

U prostoru suterena Narodne biblioteke u Požarevcu, sinoć je održana prezentacija idejnih rešenja za urbanu rekonstrukciju Požarevca. Idejna rešenja obuhvataju prostor užeg centra grada i nastala su tokom radionice na kojoj je učestvovalo 20-ak studenata, budućih urbanista, arhitekata i pejzažnih arhitekata iz Beograda i Novog Sada.

Predstavljeno je nekoliko modela po kojima bi trebalo da se preurede javne površine u  centar Požarevca, u skladu sa savremenim urbanističkim rešenjima.

Prezentovana idejna rešenja su produkt petodnevne radionice, a savetnik gradonačelnika Požarevca Svetlana Milutinović kaže da je to samo početak u pronalaženju pravog projekta za preuređenje uže zone centra grada.

Zanimljivo je da je u Požarevcu i dalje na snazi Detaljni urbanistički plan “Centar” koji je star 30 godina. Pored toga, ovaj dokument je jedan od najdetaljnijih i najsistematičnijih planova, ali se ne primenjuje, “iz nepoznatih razloga”, rekao je jedan od mentora na radionici, arhitekta Ivan Perić.

Predstavljeno je sedam rešenja, a zanimljivo je da je u gotovo svima sačuvan sadašnji koncept Gradskog parka koji je krajem preprošlog veka projektovan po ugledu na klasične francuske parkove.

U rešenjima preovlađuje ideja integrisanih ulica u kojima se brišu arhitektonske granice između kolovoza, trotoara i biciklističkih staza. Ovaj koncept je odavno zaživeo u mnogim svetskim metropolama i pokazao se efikasnim i praktičnim rešenjem.

Neka od zanimljivih rešenja odnose se na savremene pijačne trgove sa rasklapajućim štandovima koji bi trebalo da zamene odavno prevaziđeni koncept zelenih pijaca u Požarevcu.  U idejnim rešenjima   sadašnja javna parkirališta uglavnom se vide se kao zelene površine, a problem sa nedostatkom parking mesta se rešava podzemnim garažama ili pretvaranjem privatnih parkinga stanara u javna parkirališta.

Mnogi posetioci prezentacije koju je organizovao Grad Požarevac, u sredu uveče prvi put su ušli u  prostor od čitavih 500 kvadrata ispod gradske biblioteke, za koji postoji ideja da se u budućnosti uredi i iskoristi za izložbe, prezentacije i druge kulturne potrebe.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

pon

07.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 12:21

dokle

da li treba verovati da ce ovo nekada postati stvarnost<

Odgovori
pet

04.11.

2016.

Mira [neregistrovani] u 17:40

Bravo deco!

Odusevljena sam idejom da se radi na ovaj nacin. Od kako je ova mlada zena dosla u nas grad, mnogo toga krece da se radi. I sve su joj ideje nekako originalne, drugacije i zanimljive. Ja je potpuno podrzavam! Bravo i za ove mlade ljude koji su dosli da se pozabave nasim gradom.

Odgovori
pet

04.11.

2016.

anonymousPero [neregistrovani] u 09:33

Evo problema

Uradili studenti rešenje za urbanu rekonstrukciju, i napravili problem. Ovu tematiku retko ko iz ovakve vlasti razume, a o "budućim" radovima neću ni da pričam, osim jedno JAOOOO evo problema. Pošto je prezentacija bila u suturenu biblioteke ima dve varijante. Jedna je da tu i ostanu, jer su na pravom ,i sigurnom mestu. Druga je da neki "član" biblioteke krene da to fazno i sprovede, ove planove.Pošto građani znaju za ovakve "stručnjake" iz ove vlasti, mišljenja su da će se oni ipak, odlučiti za ovu prvu varijantu da sve to ostane na sigurnom u suturenu, kao što je i ovaj grad u nekom suturenu. Najbolje je da ništa ne diraju, da nebi pokvarili, divan rad ovih mladih ljudi.

Odgovori
pet

04.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 06:16

srusiti

porusiti zgrade u tabackoj,nasta ono lici,i onda napraviti dobar projekat nesto slicno Beogradu na vodi,ionako fasada opada prozori pocepani voda se sliva na sve strane,nema oluka jednostavno ruglo,a o nadogradnji na Tabackoj da ne pricamo

Odgovori
čet

03.11.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:24

Šta je ovo

"Perspektivni prikaz predmetnog područja" ??? Liči na rad dece u vrtiću. Šta je ovoooo??? Koje je to područje? Kakve su to razbacane sedalice? Vodi li ovde neko računa o postojećoj arhitekturi? Ako je to projektni zadatak za studente i ako ostane samo na papiru onda je to OK.

Odgovori
čet

03.11.

2016.

Knot [neregistrovani] u 16:50

android

Odradite prvo ulice i trotoare da li?i na naselje. Pa onda ukrasavajte, doterujte i slicno.

Odgovori
čet

03.11.

2016.

Dragan [neregistrovani] u 15:39

Bravo!

Tako se to radi!!! Oduševljen sam idejom da se na ovaj način dođe do rešenja! Ovo treba maksimalno podržati!

Odgovori
čet

03.11.

2016.

Tabačnica resident [neregistrovani] u 12:35

tristotinešezdesethiljada dinara

Kamo sreće da su manje radili !

Odgovori

Ostavi komentar