Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

14. 07. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Vrste budžeta i klasifikacija

Postoji nekoliko oblika budžetiranja. To su linijski, programski, nulti i budžet učinaka. Lokalne samouprave u Srbiji su u 2015.godini prešle sa linijskog na programski budžet.

Osnovna razlika između linijskog i programskog budžeta je u tome što linijski budžet na jednostavan način pruža informacije o utrošenim sredstvima ali ne i o efektima trošenja, dok programski budžet

Istovremeno prati ostvarenje rezultata i trošenje sredstava. Pri tom, programski budžet zahteva prethodno definisane dugoročne ciljeve.

Linijski budžet je usredsređen na rashode na osnovu ekonomske klasifikacije, a nadležnosti se prepoznaju preko funkcionalne klasifikacije.

Programski budžet prikazuje svrhe rashoda i kakvi se rezultati ostvaruju, kao i povezanost potrošnje sa srednjoročnim ciljevima.

 

 

 

Ekonomska klasifikacija je razvrstavanje prema VRSTI prihoda, odnosno rashoda. Prateći ekonomsku klasifikaciju, odnosno šifre iz Standardnog klasifikacionog okvira i kontnog plana, mi dobijamo uvid u vrstu prihoda – porezi, prodaja imovine, zaduživanje; odnosno, vrstu rashoda – plate, doprinosi, kupovina robe i usluga.

 

Budžetski korisnici su obavezni da poslovne promene u budžetskom računovodstvu vode po propisanim šestocifrenim subanalitičkim kontima, sadržanim u kontnom planu.

 

KLASA 000000 - NEFINANSIJSKA IMOVINA

KLASA 100000 - FINANSIJSKA IMOVINA

KLASA 200000 – OBAVEZE

KLASA 300000 - KAPITAL, UTVRĐIVANjE REZULTATA POSLOVANjA

KLASA 400000 - TEKUĆI RASHODI

KLASA 500000 - IZDACI ZA NEFINANSIJSKU IMOVINU

KLASA 600000 - IZDACI ZA OTPLATU GLAVNICE I NABAVKU

FINANSIJSKE IMOVINE

KLASA 700000 - TEKUĆI PRIHODI

KLASA 800000 - PRIMANjA OD PRODAJE NEFINANSIJSKE IMOVINE

KLASA 900000 - PRIMANjA OD ZADUŽIVANjA I PRODAJE FINANSIJSKE IMOVINE

 

Ekonomska klasifikacija rashoda i izdataka iskazuje pojedinačna dobra i usluge i izvršena transferna plaćanja.

Za samu kontrolu trošenja budžetskih sredstava najbitnije je praćenje klase 40000 odnosno tekuće rashode jer se kroz klasu 4 u budžetu prikazuje skoro sve ono što lokalna samouprava troši.

 

Funkcionalna klasifikacija – prema NAMENI u prvi plan ističe funkciju koju lokalna samouprava, trošenjem sredstava za određenu namenu vrši, a to može biti obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita i drugo.

 

 

 

 

Svaka funkcija, a ima ih deset, označena je posebnom šifrom.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Nema komentara.

Ostavi komentar