Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Naše pare

15. 12. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Nemate isključivo pravo

Ne postoji osnov da “Komunalne službe” i “Vodovod i kanalizacija” u Požarevcu budu izuzeti od Zakona o javnim nabavkama kad je upitanju rekonstrukcija vodovodne mreže, čišćenje kišne kanalizacije i održavanje i čišćenje deponija, navela je Državna revizorska institucija u izveštaju o poslovanju Grada Požarevca u 2015.godini.

Skupština Požarevca je 19.marta 2014.godine, na sednici  usvojila izmene i dopune Odluke o komunalnom uređenju i Odluke o Vodovodu i kanalizaciji kojima je javnim preduzećima dodelila isključivo pravo za obavljanje ovih delatnosti, čime je zaobišla obavezu raspisivanja javnih nabavki i omogućila da se poslovi koji se plaćaju iz budžeta direktno dodele “Vodovodu i kanalizaciji” i “Komunalnim službama”.

Međutim, revizor je utvrdio da nije bilo osnova za izuzeće Zakona o javnim nabavkama jer nije dokazano da “Vodovod i kanalizacija” ili “Komunalne službe” nemaju konkurenciju na tržištu.

Takođe, na ovaj način je Grad Požarevac  postupio suprotno odredbama i načelima iz Zakona o javnim nabavkama, ali i odredbama Zakona o budžetskom sistemu.

 

 

Od donošenja pomenutih odluka prošle su 2,5 godine (3 budžetske) tokom kojih je Direkcija za izgradnju direktno na osnovu spornih odluka skupštine zaključivala ugovore sa javnim preduzećima za navedene poslove.

 

Državni revizor se bavio samo pojedinim poslovima koji su realizovani na ovaj način u 2015.godini.

Tako je za zamenu azbestnih cevi u ulici Koste Abraševića u Požarevcu, utvrdio da je ugovorena vrednost radova iznosila 10.598.000 dinara sa PDV-om, kao i da su radovi za koje nije raspisana javna nabavka izvršeni za 7.252.000 dinara. Za to nije bilo osnova jer “Vodovod i kanalizacija” ima konkurenciju na tržištu, za šta je mišljenje dala i Uprava za javne nabavke.  Pored toga, primopredaja pomenutih radova nije izvršena komisijski u roku od 15 dana od završetka radova niti je sačinjen Zapisnik o primopredaji. Inače, samo u toj godini Direkcija za izgradnju i “Vodovod i kanalizacija” zaključili su poslove u vrednosti od 64.450.000 dinara.

 

Revizor je utvrdio da su po istom osnovu (suprotno Zakonu o javnim nabavkama) izvršeni i rashodi za kišnu kanalizaciju od najmanje 12.214.000 dinara.

Reč je o ugovorima Direkcije i Vodovoda o čišćenju slivnika kišne kanalizacije, čišćenju Brežanskog kanala, taložnika na kanalu u Stiškoj ulici i čišćenja same kišne kanalizacije i kolektora.

 

Revizor je utvrdio da su rashodi od najmanje 2.201.000 dinara izvršeni bez postupka javne nabavke za odžavanje gradskih i čišćenje divljih deponija u 2015.godini, po ugovoru Direkcije i Komunalnih službi, a  suprotno članu 39. Zakona o javnim nabavkama i članu 56.  Zakona o budžetskom sistemu. U prilog navedenoj konstataciji, revizor je ukazao na činjenicu da je JKP „Komunalne službe“ za ove poslove angažovalo druga pravna lica, te je vršilo „prefakturisavanje“ navedenih usluga prema Direkciji, što nedvosmisleno ukazuje na postojanje konkurencije.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

sre

21.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 15:18

E mnogo me nasekira

JP me interesuju taman toliko da imam čist grad i zdravu vodu. Ne interesuje me kako će to da urade ali to im je dužnost. A ko će da ostane bez posla ME NE INTERESUJE! Jer mi je zaposlenje u njima nemoguća misija. A zašto? Šta sam ja gori od drugih? Što ja radim po 12 sati dnevno? Jel žali neko mene? Sjašite sa državnog budžeta! In ne služi za vaše plate nego da imamo normalnu infrastrukturu i komunalno uređenje.

Odgovori
uto

20.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:22

Re: Svega mi je preko

Cilj vlasti je da ukine sva sadasnja preduzeca i ujedini ih u jedno.
Tako ce mozda sadasnji direktor "grobalja" biti odgovoran za prepumpavanje otpadnih voda, ili jos gore, za proizvodnju vode.
Mozda se razume i u sirenje toplifikacione mreze?
Koga lazemo, podelice otkaze portirima, cistacicama prvo, onda uvesti javna privatna partnerstva, pa cemo placati ekonomsku cenu svih komunalija. Nema vise socijale kao kod SPS-a.
Citajte novi zakon o komunalnim delatnostima.

Odgovori
uto

20.12.

2016.

Svega mi je preko [neregistrovani] u 15:56

JP porodična prćija

Nikakav problem ne bi bio sa javnim preduzećima da su nastavila da rade poslove od opšteg interesa umesto što su postala mesto udomljavanja partijskih kadrova i mamine i tatine dece. Tako imamo situaciju da u istoj kancelariji sede majka i ćerkaa, otac i ćerka, ima onih koji kažu hoću u penziju zaposlite mi dete, pa mu zaposle pa se on predomisli. Ja bih voleo da se pozabavite onako novinarsko-istraživački time. Jer jedna porodica inkasira po poa miliona dok ostali nemaju za hleb. Dovoljno je samo da vidite ptezimena i sve će vam biti jasno. A ima i onih koji su se lepo rasporedili pa u svako preduzeće ubacili po jednog. E zato ljudi koji vrede i imaju državne fakultete beže iz grada i nemaju gde da se zaposle. A ovi su svi menadžeri. Niko bre nije uhvatio metlu ili lopatu nego sede na izmišljenim radnim mestima. Zašto su razdvojeni Vodovod i Komunalno, zašto je izdvojen Parking servis? Da bi se stvorila veštačka radna mesta za menadžere. E zato plaćamo toliko usluge jer moraju da pokriju plate. Pa jel vam to dedovina? Ta preduzeća su JAVNA znači svih nas građana!

Odgovori
ned

18.12.

2016.

Radonjic [neregistrovani] u 14:30

Jocin revizor

Bude li privatnik uzeo ciscene kisne kanalizacije, rekonstrukcije azbesta i odnosenje smeca, cene ce naravno biti vece a mi cemo se daviti u vodi i smecu do guse dokce nove cevi pucati stalno. Naravno vodovod ce morati da krpi te cevi jer to nece pisati u tenderu kao obaveza privatnika i da odrzava iste.

Odgovori
pet

16.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 08:26

Re: neoliberalni kapitalizam

Tako je Revizoru, javna preduzeca treba da propadnu pa da vodovod kupi privatnik, po mogucstvu neki Arapin.

Vodovod i Komunalno sigurno neće propasti zbog poštovanje tenderske procedure, treba obratiti pažnju da se za direktore ne postavljaju partijski članovi sa kupljenim diplomama, već časni i stručni.

Odgovori
pet

16.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 08:23

Re: android

Opština je osnivač a ne vlasnik J.P. a revizor sigurno nije glup, pre bih rekao da ti ne razumeš. Otuda i poređenje vlasnika auta, i taksija. Vlasnik neće sam sebe da podkrada, znamo da u državnim firmama nema vlasnika, veliki si sam zaključi...

Odgovori
pet

16.12.

2016.

odbornik [neregistrovani] u 07:01

Secam se

Dobro se secam da kao odbornik nismo mogli da usvojimo predlog vodovoda da ima iskljucivo pravo. To je bilo u periodu kad sam imao mandat u dva navrata od 2004 pa do 2012.godine. Znaci dotle smo dosli sve moze i sve ne moze samo zavisi ko vodi pricu dobar los ili zao. Ja sam ipak za dobrog iako zbog toga nisam vise odbornik.

Odgovori
pet

16.12.

2016.

Revizor [neregistrovani] u 06:36

Re: android

E bre Aco bas si android. Ne shvatas da se cene vodovoda i komunalnog naduvane i do dva puta. Sto bi nase pare isle tim preduzecima i sa njima placali likvidnost preduzeca pa se onda hvale kako su uspesni i imaju dobit. Nek izadju na trziste pukli bi kao zvecke. E tu je kriminal jer je Bane kao predsednik skupstine potpisao iskjucivo pravo tim preduzecima i omogucio da protivpravno sticu materijalnu korist iliti razliku izmedju trzisne cene i cenovnika usluga po kojima su radili. Uzmite samo radni sat po kome radi vodovod i radni sat privatne firme koja ucestvuje na tenderu i videcete koja je to razlika. E tada ce da vam bude jasno a i tebi Aco kolko je to para koje je Bane gurnuo u dzep tim firmama nezakonito i umanjio za toliko budzet.

Odgovori
čet

15.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:01

Re: komunalno

sve poslove treba dati na javnu nabavku.ko nema konkurenciju komunalne sluzbe ,pa oni samo trose drustvene pare

Odgovori
čet

15.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 21:12

ЗАКОН ПО МЕРИ НАРОДА

На тендер ће сада конкурисати фирме са двоје запослених (ПРИЈАВЉЕНИХ) и 20 радника који раде на црно, без плате,осигурања и стажа, понудиће најнижу цену, испоштовати ће се Закон о Јавним набавкама, ВЛАСНИК ЋЕ напунити себи џепове, раднике платити по 20.000дин.а ове што раде на црно и мање, квалитет радова лош, рокови пробијени,радници ѕакинути али ЗАКОН је испоштован....

Odgovori
čet

15.12.

2016.

aca [neregistrovani] u 20:26

android

koja glupost revizora. vlasnik javnog preduzeca je grad i sme da radi sve sto hoce i mora sa svojim ljudskim i materijalnim sredstvima i ne mora nikoga da pita. taj revizor je jos gluplji, kao kada svako ko ima auto ne bi smeo da ga vozi...treba da plati taxi i malo gurne komsiji u dzep.

Odgovori
čet

15.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 16:25

neoliberalni kapitalizam

Tako je Revizoru, javna preduzeca treba da propadnu pa da vodovod kupi privatnik, po mogucstvu neki Arapin.

Odgovori
čet

15.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 16:22

Auuuuuu!

Ko beše tada predsednik Skupštine???? Pošteni naš ČELNIK ili nečija pokojna baba???? On beše iskusni pravnik sa velikim iskustvom u sprovođenju Javnih nabavki i zakona.

Odgovori
čet

15.12.

2016.

Rodrigez [neregistrovani] u 16:10

aj sad

Što sad gospodin pravnik ne maše krivičnim prijavama protiv sebe?

Odgovori

Ostavi komentar