Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Stop korupciji

17. 08. 2016. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Pravilnik: Ko prijavi korupciju, ne sme da ispašta

U požarevačkoj Gradskoj upravi uskoro stupa na snagu Pravilnik o zaštiti uzbunjivača. Namenjen je zaposlenima, a cilj je da oni koji prijave korupciju, ili radnje mimo zakona, ne mogu da zbog toga trpe posledice ili odmazdu.

Puno ime dokumenta je Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja i o drugim pitanjima od značaja za uzbunjivanje u Gradskoj upravi Grada Požarevca. U pravilniku piše ko su uzbunjivači, koje su to štetne radnje ili šta uzbunjivači prijavljuju. Za vođenje svakog postupka uzbunjivanja zaduženo je ovlašćeno lice, koje određuje načelnik Gradske uprave.

Načelnica Gradske uprave Suzana Bulajić kaže da je Pravilnik zakonska obaveza koja je ispoštovana još prošle godine, s tim što je sada ta obaveza doživela određene izmene. Kada se pravilnik pojavio, decembra prošle godine, Bulajićeva je bila određena kao ovlašćeno lice. S obzirom na to da je nedavno imenovana načelnicom, nije bilo moguće da obavlja i ulogu ovlašćenog lica.

Ona objašnjava i da ovlašćen za ovaj posao može da bude samo diplomirani pravnik, te da ta dužnost sada prelazi na Aleksandra Simonovića.

Uzbunjivač može ovlašćenom licu dostaviti informacije o kršenju zakona pismenim i usmenim putem sa kratkim opisom vremena, mesta, materijalnih priloga koji podržavaju tezu o nečinjenju službenika uprave. Uzbunjivač ne sme da dostavi neproverene ili lažne informacije, jer za to može krivično da odgovara.

Poslodavac, odnosno Gradska uprava u ovom slučaju, obavezana je da preduzme sve dostupne mere i radnje da se nepravilnost na koju je ukazano uzbunjivanjem, otkloni. Otklanjaju se i njene posledice. Ovaj Pravilnik i poseban Zakon su osmišljeni su da štite ljude kojima nepravilnosti i nezakonite radnje smetaju, a voljni su da ih prijave. Onaj ko prijavi "mutne" radnje, ne sme da na bilo koji način ispašta zbog toga. Sprečavanje odmazde je jedna od pozitivnih posledica Pravilnika kojoj se teži.

Požarevačka Gradska uprava zapošljava oko 200 ljudi. Veći broj njih se svakodnevno sreće, što bi neke moglo da odvrati od uzbunjivanja čak i kada nepravilnost primete. Pravilnik stupa na snagu nakon 20. avgusta.

pon

20.08.

2018.

anonymousbeba [neregistrovani] u 11:17

poštanks štedionica

moram ovo da napišem u nadi da će da objavite...zovem poštansku štedionicu u Požarevcu niko se ne javlja ,a nisam u mogućnosti iz zdravsvenih razloga da dođem samo mi treba informacija ..inače sam ne zaposleno lice..zovem zovem danima tj op srede prošle nedelje kad vidim da nema nade ja pozovem informativni centar beograd ,a on mi kaže da gospođe koje rade nemaju obavezu da se jave jer su na šalteru ili možda ima gužve ...ali one se ne javljaju mesecima danima satima sko nikad ...onda odem do poštankse štedionice nigde nikog možda dve stranke ,šta reći a ne zplakti.lenjost a plate super a neko čeka da primi nadoknadu za ne zapošljena lica.sramota.

Odgovori
sre

17.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:38

kafana

bolje da su veli pravilo kada gradske strucnjake vidimo po kafanama i kaficima da im odbiju od pllate

Odgovori
sre

17.08.

2016.

bilja [neregistrovani] u 16:16

kradja u krug

tri coveka oko baneta samo menjaju funkcije a njega svi treba da prijavimo ali ne smemo kako njemu da prijavimo njega!

Odgovori

Ostavi komentar