Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Ustanovljena književna nagrada "Dobričin venac"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

27. 12. 2016. Beograd

Izvor: Beta

Ustanovljena književna nagrada "Dobričin venac"

Akademija "Ivo Andrić" ustanovila je književnu nagradu "Dobričin venac" u čast pisca Dobrice Ćosića, saopštila je danas ta Akademija.

Kako se navodi, nagrada se osniva u susret njegovom datumu rođenja – 29. decembru, a u znak poštovanja Ćosićevog dela i "želje da se osnaže životvorni tokovi srpske književnosti". 


Ćosić je 1998. godine učestvovao u osnivanju Akademije i bio laureat njenog priznanja za životno delo. Nagrada se dodeljuje romanesknom delu "koje se na visokokreativan način bavi ključnim pitanjima položaja i sudbine srpskog naroda", navodi se u saopštenju. Kako se navodi, delo mora biti objavljano na srpskom jeziku, u Srbiji ili dijaspori, u toku godine za koju se dodeljuje, osim za prvu godinu dodele nagrade, kada će se najbolji roman birati između dela objavljenih u ovoj i prošloj godini. 

Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog dela od 5.000 evra. Novac za nagradu i rad žirija obzbeđuje preduzeće "Transportšped". Romani objavljeni 2015. i 2016. godine mogu da se dostave do kraja januara 2017. godine na adresu "Transportšpeda" u šest primeraka. Žiri koji će odlučivati o prvoj dodeljenoj nagradi čine romansijer Radomir Smiljanić, univerzitetski profesori Jovan Delić, Milivoje Pavlović i Dara Vučinić, javni radnik Branislav Baćović i književni kritičar Dragoljub Stojadinović.

Nema komentara.

Ostavi komentar