Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Divljanov rođendan dirljivo proslavljen u rasprodatom Sava centru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

11. 05. 2018. Beograd

Izvor: long-play

Divljanov rođendan dirljivo proslavljen u rasprodatom Sava centru

Prijatelji, saradnici i poštovaoci, kolege muzičari, proslavili su 60. rođendan Vlade Divljana veličanstveno dirljivim koncertom u četvrtak uveče 10. maja u rasprodatom beogradskom Sava centru.

Reprezentativan presek Divljanove bogate autorske i izvođačke karijere, što iz vremena Idola, što kad su u pitanju njegovi razni kasniji solo projekti, realizovan je uz muzičku osnovu podelu u dve celine. U prvom delu, sa brojnim gostima nastupila je Nevladina organizacija koju su predvodili basista Zdenko Kolar i pijanista Saša Šandorov, uz podršku članova sastava Magic Bush. Kasnije, glavnu ulogu je imao bend sa kojim je Divljan nastupao u poslednjoj fazi karijere - zagrebačko Ljetno kino predvođeno Maksom Juričićem.

Da će koncert proteći u slavu muzike, a bez patetike, jasno je, posle početnih slajdova propraćenih zvucima "Nebeske teme" nagovestila žestoka, uvodna "Plastika" sa Dušanom Kojićem-Kojom iz Discipline kičme, i ritam sekcijom Idola, basistom Zdenkom Kolarom i bubnjarem Kokanom Popovićem. Magic Bush se nadovezao sa "Zašto su sada devojke ljute", da bi Partibrejker Zoran Kostić-Cane pred "Gde si sad, cica maco" kratko poručio: "Lepo je što ste došli, našem drugu je rođendan. I to je to".

Goran Vasović-Vaske iz Eve Braun je zapevao "Dok dobuje kiša" i "Ona to zna", i upravo u tim momentima publika je počela lagano da se diže na noge. Uz Borisa Mladenovića-Bomlu iz Jarbola usledilo je novo ubrzanje ("Vreme je") dok je Dejan Cukiću, raspoloženom i za anegdotska prisećanja na dogodovštine sa članovima Idola, sjajno legao "Kenozoik".

Nadovezao se Dejan Vučetić-Vuča, nekad frontmen Darkvud daba ("Vetar i zastave", "Sve što hoću da znam"), a Saša Lošić-Loša ("Samo me gledaj i budi tu") zahvalio se Divljanu "u ime svih sarajevskih dječaka čiji je bio idol". Zoran Predin je doneo njemu svojstvenu emociju u "Sve laži sveta", a Rambo Amadeus se pokazao kao odličan izbor za "Patuljke".

Spisak gostiju u prvom delu zaokružila je Bojana Vunturišević ("Nemo") koja se kasnije pridružila i Ljetnom kinu ("Iza osmeha", "Retko te viđam sa devojkama"). Segment između dva dela koncerta prigodno je iskorišćen da se publici putem video bima obrati Srđan Gojković Gile, koji je bio sprečen da se pojavi pošto je sa Električnim orgazmom na turneji u Americi. Dok se Ljetno kino nameštalo, sa video bima je puštena "Pruža" u Gile & Magic Bush verziji.

Ljetno kino je odmah dalo do znanja da je Vladin rođendan "Radostan dan", a zatim su se nizale "Najlepša", "Ljubavi", "Vodim te na more"... Juričić je pred "Malenu", gde im se priključio Nebojša Antonijević-Anton, nadahnuto istakao koliko je Vlada Divljan, pored svega ostalog, bio duhovit čovek i autor.

Kornelije Kovač je sa Kinom zasvirao "Devojko mala", Darko Rundek "Samo jednu ljubav imam", da bi Bajagina "Rusija" bila uvod u veličanstvenu završnicu. Svi učesnici koncerta su se okupili na sceni i zapevali "Odnesi me". Pesma po kojoj je nazvan koncert, "Hajde, sanjaj me, sanjaj", čula se zatim sa zvučnika, ali definitivan kraj je usledio tek uz "Maljčike". Na bini su se, među slavnim muzičarima, pojavili i Vladini sinovi, Stevan i Pavle.

Šezdeseti rođendan Vlade Divljana obeležen je na najlepši moguć i, što je najvažnije, dostojanstven i primeren način. Sasvim je sigurno da će svi posetoci koncerta, kao i sami muzičari, pamtiti ovo veče i negovati lepe uspomene iz Sava centra.

Nema komentara.

Ostavi komentar