Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Kovačević i Giljard: Nagrade "Beldocsa" podrška filmu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

15. 05. 2018. Beograd

Izvor: Tanjug

Kovačević i Giljard: Nagrade "Beldocsa" podrška filmu

Reditelj Mladen Kovačević, čiji je film "4 godine u 10 minuta" proglašen najboljim filmom u "Srpskom takmičarkom programu" 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs", kaže da je taj dokumentarac nastao bez previše napora i jednostavno se dogodio između velikih i produkcijski komlikovanih projekata, te da će priznanje "Beldocsa" pomoći da film dođe do publike.

"4 godine u 10 minuta", eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, ciji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film, imao je svetsku premijeru na festivalu "Visions du Reel" u Nionu gde je dobio Specijalno priznanje. 


"Kada praviš film, doživljavaš ga na različite načine tokom procesa rada i što je taj proces kraći, odnos prema filmu je čistiji. Ja sam gradio odnos prema ovom filmu i pre nego što sam počeo da ga pravim, jer je film nastao od arhivskog materijala koji ja nisam snimio što je za mene bilo nezamislivo ranije. Sada se pokazalo kao prijatan resterećujući proces, jer ne morate da se suočavate sa nekim svojim materijalom u montaži", objasnio je Kovačević u izjavi Tanjugu. 

On je objasnio da je Jaćimovićeve dnevnike pročitao pre dve godine, pre godinu dana je pogledao video materijal i odmah znao da se tu krije film. 

"Ta autentičnost iz zapisa i snimaka, jednostavnost i neposrednost realizma koja se tu pojavila, izuzetno je poetična i znao sam da će biti pravo uživanje praviti film od toga i tako se i dogodilo", dodao je Kovačević nagrađen za "lepotu i jednostavnost kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje". Simon Giljard iz Belgije nagrađen je večeras Specijalnim priznanjem u okviru "Međunarodnog takmičarskog programa" za svoje ostvarenje "Boli Bana" u kome oslikava život u Zapadnoj Africi. 

Kaže da je bio vrlo uzbuđen zbog prvog dolaska u Srbiju i da je uživao na festivalu i u odličnoj energiji srpske prestonice, dodavši da nije očekivao nagradu koja mu znači kao vetar u leđa. 

"Snimanje filma je lep posao, ali povremeno veoma težak, i znači podrška festivala poput Beldocsa", rekao je Giljard Tanjugu. 

Kaže da se dešava da ljudi izlaze iz sale na početku filma zbog scene ubijanja životinja, ali film je pun raznih rituala, ponekad nasilnih, i da publika uvek ima mnogo pitanja nakon projekcije. 

"Fascinira ih život plemena Fulani i sam sam bio fasciniran kada sam ih sreo. Mi se uvek trudimo da ubijanje životinja ne prikazujemo na javnom mestu, posebno da to ne gledaju deca i mladi, a potpuno je suprotno u Zapadnoj Africi i zato sam hteo to da pokažem u filmu jer je to deo tradicije i identiteta tog naroda", objasnio je reditelj.Film "Okupirani bioskop" Senke Domanović je u Kombank dvorani zatvorio ovogodišnji "Beldocs", a ona je dobila posebno priznanje direktora festivala Mladena Vušurovića za "vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije". 

Baveći se "okupacijom" bioskopa "Zvezda" i privatizacijom "Beograd filma", Domanović kaže da predstavlja priču o jednoj generaciji i pruža metaforu društva u kome živimo i drago joj je što je direktor "Beldocsa" to prepoznao. 

Ona je pak primetila da se među publikom javila nelagoda zašto film koji, između ostalog, preispituje privatizaciju, ima premijeru u privatizovanoj Dvorani Doma sindikata i pozvala sve da razmisle šta su danas javni prostori, da li su nam potrebni i kako se borimo za njih. 

Domanović je srećna zbog poziva članice žirija "Beldocsa" Agnes Vajldstajn da prikaže filma na lisabonskom festivalu "DocLisbo" i dodaje da bi volela da proputuje sa filmom zemlje bivše Jugoslavije, primetivši i da pozive uglavnom dobija iz zemalja Istočne Evrope koje razumeju šta je tranzicija.

Nema komentara.

Ostavi komentar