Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Slika Van Goga prodata za više od sedam miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

06. 06. 2018.

Izvor: Beta

Slika Van Goga prodata za više od sedam miliona evra

Jedan od ranih radova holandskog slikara Vinsenta van Goga prodat je sinoć u Parizu za više od sedam miliona evra, saopštila je aukcijska kuća Arkirijal (Artcurial).U pitanju je najznačajnija prodaja nekog dela radova ovog holandskog majstora u Francuskoj u poslednjih 20 godina.

Slika "Žene koje krpe mreže na dinama" naslikana 1882, kada je Van Gog imao 29 godina, prodata je američkom kolekcionaru za sedam miliona i 65.000 evra. Delo je bilo procenjeno na tri do pet miliona evra.

Prethodni vlasnik slike, evropski kolekcionar čije ime takođe nije saopšteno, sliku je od 2007. do 2015. pozajmio muzeju posvećenom Van Gogu u Amsterdamu.

Slika, koja je bila ranije izložena i u muzejima Montreala i Haga, pre aukcije je mogla da se vidi u aukcijskoj kući Arkirijal.

Poslednja aukcijska prodaja nekog dela Vinsenta van Goga u Parizu je održana sredinom devedesetih godina. Tada je slika "Vrt u Overu" prodata za oko deset miliona dolara.

Vinsent van Gog je bio jedan od najvećih umetnika 20. veka čije je delo presudno uticalo na stvaranje novog likovnog izraza u evropskom slikarstvu.

Slavu je stekao posthumno. Neshvaćen i nepriznat za života, u depresiji je izvršio samoubistvo 1890, s 37 godina.

Nema komentara.

Ostavi komentar