Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Joko Ono poziva žene iz Srbije da budu deo njenog projekta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

06. 07. 2018.

Izvor: Tanjug

Joko Ono poziva žene iz Srbije da budu deo njenog projekta

U okviru predstojećeg 57. Oktobarskog salona, najveće regionalne izložbe savreme umetnosti, svoj rad predstaviće i Joko Ono, koja je pozvala žene Srbije, žrtve rodnog nasilja, da budu deo njenog projekta "Buđenje".

"Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpeli kao žena. Pošaljite sliku svojih očiju i svoju priču", poručila je Joko Ono. 


Instalacija "Buđenje" prikuplja svedočenja (tekstove koji opisuje iskustvo i fotografije očiju učesnica) u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe. 

"Žene svih godina, iz svih zemalja sveta, pozivamo vas da pošaljete svoje svedočenje o zlu koje vam je naneto zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim rečima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi u mojoj instalaciji "Buđenje" od 15. septembra do 28. oktobra na 57. Oktobarskom salonu. Instalacija nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati", poručila je Joko Ono. 

Joko Ono rođena je 1933. godine u Tokiju, a živi u Njujorku i važi za vodeću eksperimentalnu i avangardnu umetnicu. Povezuje se sa konceptualnom umetnošću, performansom, fluksusom i hepeningom 1960-ih godina. 

Jedna je od retkih žena koje su učestvovale u ovim pokretima, a bila je među prvim umetnicima koji su dovodili u pitanje pojam umetnosti i umetničkog predmeta i razbijali tradicionalne granice između različitih grana umetnosti. 

Izgradila je novu vrstu odnosa sa publikom, pozivajući je da aktivno učestvuje u njenom radu i takođe približava dva sveta - orijentalnu i zapadnu kulturu - koji se međusobno proširuju i jačaju neprekidnim inovacijama. 

Bila je među predvodnicima konceptualne umetnosti i već više od pet decenija stvara u oblastima performansa, filma, poezije, muzike, književnosti. 

Aktivna u feminističkom pokretu i pokretu za mir, Joko Ono je uticala na nekoliko generacija umetnika, muzičara i kulturnih poslenika širom sveta. 

U svojoj umetničkoj karijeri istraživala je neverovatno širok spektar medija, stvarajući nove umetničke žanrove - najpoznatiji su takozvani instruktivni radovi kojima se bavi od pedesetih godina prošlog veka. 

Stalno pomerajući granice različitih medija, opire se kategorizaciji svoje umetničke prakse, a izložbe i retrospektive njenih dela organizuju se u muzejima širom sveta. 

Dobitnica je prestižnih priznanja: Zlatni lav za životno delo na Venecijanskom bijenalu (2009), Nagrada za umetnost Hirošima (2011) i nagrada Oskar Kokoška (2012), najviša nagrada Austrije za savremenu primenjenu umetnost. 

Joko Ono je poznata i po akcijama koje je izvela sa svojim suprugom DŽonom Lenonom - "U postelji za mir" i "Rat je završen (ako to želite)", a u skorije vreme po svojoj kuli "Zamisli mir" na Islandu i "Drveću želja" širom sveta. Godine 2002. ustanovila je bijenalnu nagradu za mir "LenonOno Grant". 

Pored Joko Ono, svoja dela će, u okviru "Oktobarskog salona", predstaviti i Takaši Murakami, Anselm Kifer, Vladimir Veličković, Tom Saks, Lari Bel, Dušan Otašević, Helen Marten i mnogi drugi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije