Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Pred Sajam: Koliko knjiga je ove godine štampano u Srbiji?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

08. 10. 2018. Beograd

Izvor: Tanjug

Pred Sajam: Koliko knjiga je ove godine štampano u Srbiji?

Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, jednom od najvećih u Evropi, nije moguće saznati koliko će se novih naslova pojaviti u produkciji srpskih izdavača, jer se pokazalo da se broj izdatih CIP-ova u Narodnoj biblioteci Srbije odnosi na sve naslove bez obzira da li su nova ili ponovljena izdanja.

Podaci iz NBS-a pokazuju da je u 2017. izdato ukupno 11.115 Cipova bez obzira da li su potpuno novi naslovi ili knjige koje su imale do sada 316 cipova (znači izdanja), kao što je slučaj s "Blagom cara Radovana" Jovana Dučića. Ova knjiga je među rekorderima u pogledu broja cipova otkako se izdaje ova međunarodno priznata oznaka za novo izdanje. 


Za ovu godinu, koja još nije kompletirana, jer se cipovi broje od 1. januara do 31. decembra, podaci se odnose samo na prvih devet meseci od januara do kraja septembra. 

U januaru je izdatao 857 cipova, a zatim slede februar sa 703, mart sa 881, april sa 770, maj sa 1.132, jun sa 977, jul sa 759, avgust sa 793 i septembar sa 1.273, što pokazuje da se broj štampanih naslova povedćava posle letenjeg zatišja i počinje da raste kako se približava oktobarski sajam knjiga. 

Zanimljivo je da se među knjigama koje imaju najviše cipova, što znači izdanja, nalazi se kao apsolutni rekorder "Mali princ" Antoana Sen Egziperija koji ima 240 cipova za ćirilično izdanje i isto toliko za latinično. Iznenađuje da popularmi naslov nobelovca Ive Andrića "Znakovi pored puta" ima ukupno 68 cipova, što ne znači da neki nesavesni izdavači nisu prijavljivali nova izdanja, već su samo doštampavali već prijavljena. 

Prema procenama iskusnih izdavača, više od polovine cipova se odnosi na stare naslove koji su samo dobili novo izdanje, a oprema nezvaničnim podacima kada se konkuriše za otkup knjiga za biblioteke bilo da se radi o gradskim ili onima koje su u sistemu NBS, obično je samo oko 30 odsto naslova prvi put štampano, a ostali su ponovljeni nasloviu ali imaju pravo da konkurišu da budu otkupljeni jer nose Cip sa datumom nove godine. 

Tako će na sajmu kupci morati sami da prepoznaju nove naslove jer izdavači često promene dizajn korica za knjigu koje su na tržišu već godinama.

Nema komentara.

Ostavi komentar