Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Medijskom strategijom regulisati sadržaj rijalitija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

04. 01. 2019. Beograd

Izvor: B92, Tanjug

Medijskom strategijom regulisati sadržaj rijalitija

Nacionalna priznanja vrhunskim umetnicima, nakon šest godina pauze, biće ponovo dodeljena u 2019, a medijskom strategijom će biti regulisani sadržaji u rijaliti programima, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u intervjuu za Radio Beograd 2.

Broj dobitnika takozvanih nacionalnih penzija biće znatno smanjen u odnosu na ranije godine u kojima su dodeljivane. 


Prema njegovim rečima, ta priznanja ne treba dodeljivati inflatorno, jer je jasno da velikih iznadprosečnih višedecenijskih doprinosa kulture nema toliko da svake godine može da bude 15 ili 20 nosilaca tog priznanja. 

"Verujem da je tri do pet nacionalnih priznanja godišnje prava mera koliko jedno društvo može da prihvati. Tu ne mislim na finansijski deo već verujem da inflatornost obezvređuje neki smisao pa i dodelu nacionalnih priznanja vrhunskim umetnicima", kazao je Vukosavljević i dodao da stroži kriterijum za dodelu nacionalnih priznanja podrazumeva i smanjenje broja dobitnika. 

Ministar je istakao da će Nacrt medijske strategije, koji će uskoro biti usvojen, regulisati emitovanje sadržaja u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. 

"Obaveza Ministarstva kulture i informisanja je stalna borba protiv neprimerenog sadržaja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Medijska strategija je oruđe kojim ćemo se dodatno boriti protiv toga", naglašava Vukosavljević. 

Komentarišući pismo Medijske koalicije premijerki Brnabić, u kome se kaže da je situacija u medijima svakim danom sve lošija i da su pojedini novinari sve ugroženiji, pozivajući se na slučaj Milana Jovanovića, ministar je rekao da, u tom slučaju, nije reč o cenzuri nego o kriminalu, protiv koga će se država najoštrije boriti. 

Kao najveće uspehe u radu svog ministarstva Vukosavljević je izdvojio otvaranje Narodnog muzeja i Kulturnog centra u Pekingu, a kao najveći nedostatak izostanak usvajanja Strategije kulturnog razvoja koja će, veruje, biti usvojena ove godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar