Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke uručen slavnim rediteljima, praškim studentima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

10. 06. 2019. Beograd

Izvor: Tanjug

"Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke uručen slavnim rediteljima, praškim studentima

Najznačajnija domaća nagrada u oblasti kinematografije, Zlatni pečat, koji Jugoslovenska kinoteka tradicionalno dodeljuje 6. juna na svoj rođendan, uručena je praškim studentima i slavnim jugoslovenskim rediteljima Rajku Grliću, Goranu Markoviću, Lordanu Zafranoviću i Srđanu Karanoviću, dok će je Goran Paskaljević naknadno primiti jer je zbog privatnih obaveza u Parizu.

Svečanom ceremonijom uručenja visokog međunarodnog priznanja "zlatnoj petorci" reditelja, koji su svojim ostvarenjima obeležili jugoslovenski, srpski i hrvatski film, i svečanim otvaranjem 21. Festivala nitratnog filma, Jugoslovenska kinoteka sinoć je obeležila 70 godina postojanja.

Neposredno pred ceremoniju dodele nagrada u Jugoslovenskoj kinoteci, Rajko Grlić kazao je Tanjugu da je zajedno sa svojim kolegama sa praške akademije ostao prijatelj sve do danas.

"Fantastično je da smo pola veka prijatelji. Sanjamo i dalje dobre filmove, čitamo jedan drugom scenarije. Nalazili smo se na različitim stranama sveta, pravili totalno različite filmove, ali uprkos svemu ostali odlični prijatelji", kazao je Grlić.

Prema njegovim rečima, tajni sastojak uspeha sve petorice je bila autentičnost od koje nisu odustajali.

"Svako od nas je hteo da bude i ostane sve ono što zapravo jeste. Bez kopromisa i laganja sebe i drugih. Kada poželite da budete nešto što niste, vi krenete u polje kiča i polje laži. Filmovi su paklena igračka jer otkrivaju autora kada to najmanje želi", kazao je Grlić.

Ističe da je najveći izazov za njega bio ne snimiti nešto što neće.

"Kada jednom pođete za novcem ili kompromisom u kinematografiji, onda nema povratka na pravi put. Snimali smo filmove terajući inat samima sebi i nije loše ispalo", rekao je Grlić.

Goran Marković je kazao Tanjugu da se u Pragu na Filmskoj akademiji krajem šezdesetih godina prošlog veka skupila cela Evropa.

"Karanović i ja smo prvi stigli tamo, a sa nama su bila dva Cceha, i po jedan Amerikanac i Francuz. Nas je u Prag odvela intuicija. Neka sila nas je tamo odvela", kazao je Marković i dodao da se trudio da ne imitira bilo koga stvarajući filmove.

"Bilo mi je važno da moji filmovi prođu kroz moj želudac bez problema. Voleo sam da radim ono što je mene zabavljalo, da radim sa glumcima. Organizovao sam snimanje filmova da bi se glumci i ja zabavljali", rekao je Marković.

Na ceremoniji dodele nagrada direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić podsetio je na istorijat i aktivnosti naše najznačajnije kinematografske institucije.

Ministar kulture i Informisanja Vladan Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo, jer je u prilici da pozdravi ovogodišnje dobitnike nagrade "Zlatni pečat".

"Slavnim rediteljima želim dug i srećan život, a Jugoslovenskoj kinoteci da u decenijama koje dolaze bude prepoznatljivi znak kulturnog dijaloga, razumevanja, kulture tradicije i veliki spomenik filmskoj umetnosti", kazao je Vukosavljević.

Goran Marković je okupljene podsetio na epizodu iz studentskih dana kada je zajedno sa Rajkom Grlićem nagrađen na festivalu u Zagrebu za film na temu seksa.

"Dobili smo nagradu. Bila je to naša prva nagrada. Dogovorili smo se da je neizmenično čuvamo sve do momenta kada je Rajko otišao u Ameriku i predao mi priznanje na dugotrajno čuvanje. Evo sada mu vraćam tu nagradu", kazao je Marković.

Srđan Karanović se zahvalio Jugoslovenskoj kinoteci u kojoj je, kako kaže, gledao prve filmove.

"Zahvaljujem se i onoj kinoteci u mom pubertetu, gde sam se filmski obrazovao, i sada ovoj kinoteci, koja je naša najznačajnija filmska institucija koja slavi 70. rođendan", rekao je Karanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar