Naslovna  |  Zabava  |  Kultura  |  Uspešno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Moskvi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

10. 09. 2019. Moskva

Izvor: Tanjug

Uspešno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Moskvi

Na 32. međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi Srbija je uspešno promovisala nacionalnu kulturu i izdavačku delatnost, ocenjuju iz Ministarstva kulture i informisanja. Centralne teme programskog nastupa bile su obeležavanje 810. godišnjice nastanka Studeničkog tipika Svetog Save i 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Osim ovih značajnih događaja, predstavljanje srpske književnosti na juče završenom moskovskom sajmu proteklo je u znaku obeležavanja niza godišnjica: 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca, 100 godina od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

Predstavljanje edicije "Serbika", koja sadrži prevode savremene srpske proze i poezije, izdavačke kuće "Skitija", kao i izdanja "Aleteje" objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, izazvalo je veliko interesovanje moskovske publike.

Osim prezentacijom nacionalnog štanda, Srbija se u ruskoj prestonici predstavila i nizom pratećih programa u znamenitim kulturnim institucijama, od kojih se posebno izdvajaju izložba "Sergej Solovjov: konjanik i stripar prof. dr Irine Antanasijević", okrugli sto pod nazivom "Savremena književnost Rusije o Srbiji i Srbije o Rusiji" u čijem radu su učestvovali brojni pisci i književni kritičari, kao i posebnim tematskim izdanjima Nacionalne revije "Srbija" na ruskom i engleskom jeziku.

Nema komentara.

Ostavi komentar