Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

30. 12. 2016.

Izvor: Hina

Gepardima preti izumiranje

Elegantnim, brzim gepardima preti izumiranje, pokazala je poslednje studija o smanjenju broja tih divljih životinja. Ustanovljeno je da je u divljini ostalo samo 7.100 jedinki tih najbržih sisara na svetu.

Gepardi su ugroženi jer žive izvan zaštićenih područja i sve češće dolaze u kontakt s ljudima. Stručnjaci zato traže da se ove životinje što pre iz kategorije ranjivih prebace u kategoriju ugroženih životinjskih vrsta.

Više od polovine preostalih geparda živi u šest afričkih država, a istrebljeni su u Aziji. Samo pedesetak primeraka preživelo je u Iranu.

Pošto se kreću na velikim područjima, njihova staništa prelaze granice zaštićenih područja. Procenjuje se da je 77 odsto njihovog habitata izvan nacionalnih parkova i rezervata. Rezultat toga je da životinje izuzetno pate, jer farmeri pretvaraju divljinu u obradivo tlo, a plen tih mesoždera u padu je zbog lova radi ishrane ljudi.

"Naša studija pokazuje da velika područja koja su gepardima potrebna za normalan život, u kombinaciji s nizom rizika s kojima su inače suočene životinje u divljini, znači da su gepardi suočeni s izumiranjem mnogo više nego što se ranije mislilo", rekla je dr. Sara Durant iz Zoološkog društva iz Londona.

Još jedan veliki problem je ilegalno krijumčarenje mladunčadi, koja je posebno tražena u zemljama Persijskog zaliva. Cena na crnom tržištu doseže 10.000 dolara, a u poslednjih deset godina iz Afrike je prošvercano 1.200 mladih geparda od kojih je 85 odsto uginulo na putu.

Nema komentara.

Ostavi komentar