Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

18. 01. 2017.

Izvor: N1

Kako se Vikipedija stara o tačnosti podataka

Vikipedija, najveća slobodna onlajn enciklopedija na svetu, obeležila je 16 godina postojanja. Godišnjica je obeležena i u beogradskoj Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković.

Na 16. rođendan najveće svetske onlajn enciklopedije, urednici Vikipedije na srpskom jeziku kažu da ona danas ima preko 40 miliona različitih članaka i tema, koji su napisani na preko 250 jezika.

Dodaj da najveću onlajn riznicu može da uređuje bilo ko, informacijama iz različitih oblasti. Za N1 kažu da postoje podaci za koje je utvrđeno da nisu bili tačni, te se zbog toga enciklopedija redovno kontroliše.

“Vikipedija je puna podataka koji su navedeni, a nisu referenca, izvor ne postoji. Možda je tačno, možda nije tačno, i onda proveravate. Ne verujete ničemu što vidite dok se ne uverite da je nešto adekvatno referencirano, da ima izvore”, objašnjava urednik Vikipedije Dragan Satarić.

Milorad Dimič objašnjava da je počeo da uređuje Vikipediju prvenstveno iz oblasti medicine. “I pri tome sam nastojao da svaki članak bude potkrepljen sa što više referenci. Tako smo stvorili jednu bogatu bazu članaka koji imaju sve više i više kvalitetnih, aktuelnih i savremenih referenci”, ističe on.

Vikipedija na srpskom jeziku postoji već 14 godina. Urednici kažu da su najtraženiji podaci iz istorije, geografije, društvenih nauka i sporta. Tvrde da je u poslednje vreme najveće interesovanje za biografijom Novaka Đokovića.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar