Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Multimedia

09. 02. 2018.

Izvor: N1

Boing razvija supersonični avion

Američki proizvođač aviona Boing razvija novu supersoničnu vojnu letelicu koja će moći da "obiđe Zemlju za tri sata" brzinom pet puta većom od brzine zvuka, piše britanski Daily Mail.

Ime tajanstvenog konceptualnog vazduhoplova koga mnogi smatraju mogućim naslednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letelice koja je 1976. godine oborila rekord, pošto je letela na najvišoj visini od skoro 26 hiljada metara, verovatno će biti "Valkyrie II".

Iako kompanija još nije dala zeleno svetlo za projekat, na konferenciji u januaru otkriveno je da bi taj avion koji će dosezati brzine do 6,174 kilometara na sat, odnosno 5 Macha, mogao biti proizveden u idućih 10 do 20 godina, piše britanski list.

Supersonične letelice po definiciji mogu leteti pet puta brže od brzine zvuka, a Boingova nova letelica mogla bi pomoći američkoj vojsci da njeno nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

Takvi avioni mogu putovati toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli predstavljati skoro trenutnu pretnju državama širom sveta, smanjujući vreme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i s velikih udaljenosti.

Nema komentara.

Ostavi komentar