Naslovna  |  Zabava  |  Zanimljivosti  |  Eksperimentalna vakcina protiv ebole potpuno uspešna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zanimljivosti

30. 12. 2016.

Izvor: Anadolija

Eksperimentalna vakcina protiv ebole potpuno uspešna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da je eksperimentalna vakcina protiv ebole stoprocentno uspešna, prenosi Anadolija.

Iako ova vakcina nije bila na raspolaganju 2014. kada je u nekim afričkim zemljama izbila epidemija ebole, veruje se da će ona biti od vitalnog značaja u godinama koje slede.

SZO trenutno traži regulatorno odobrenje koje će vakcinu "rVSV-EBOV" pustiti u globalno korišćenje, najkasnije do 2018. godine.

"Ako epidemija ebole opet izbije, više nećemo biti bespomoćni kao što smo bili pre dve godine. Svet ne može da priušti ljudsku katastrofu kakva je bila tada", izjavila je za "Njujork Tajms" vodeća istraživačica Meri Pol Kini iz SZO.

Epidemija ebole 2014. godine u zapadnim zemljama Afrike odnela je više od 10.000 ljudskih života.

Povremeni novi slučajevi zaraze i dalje se javljaju u Gvineji gde naučnici isprobavaju tehniku takozvane "prsten vakcinacije".

Ni kod jednog od 5.837 pacijenata, ebola se nije vratila nakon vakcinacije eksperimentalnom vakcinom, navodi SZO dodajući da su napori sada usmereni na decu na kojoj se vakcina još nije koristila.

Eksperimentalna vakcina izrađena je pod vodstvom SZO u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Gvineje i međunarodnim organizacijama.

Virus ebole prvi put je otkriven 1976. godine. Najveća epidemija ovog virusa izbila je 2014. godine, prvo u Africi, a zatim i u drugim delovima sveta. Do ove godine lekari nisu prikladnu vakcinu niti način lečenja.

Nema komentara.

Ostavi komentar